Exstarosta Opočna: Rychlost jednání „o nás bez nás“ byla raketová

13.11.2014 15:41

Ačkoliv Štěpán Jelínek (Nezávislí kandidáti Opočna) vyhrál volby, po osmi letech zamíří s hnutím Opočno do pozice. „Bylo pro mne překvapením, kolik lidí se už dávno před volbami těšilo, jak mne sesadí z funkce.“ Nyní by chtěl být konstruktivní opozicí a upozorňovat na chyby koalice. Dramatických změn se však neobává. Co vnímá jako největší problém, s nímž se bude muset nové vedení vypořádat? A jak on sám bude vzpomínat na své působení v čele města? Nejen na to odpovídal našim stránkám.

Exstarosta Opočna: Rychlost jednání „o nás bez nás“ byla raketová
Foto: archiv starosty
Popisek: Štěpán Jelínek (Nezávislí kandidáti Opočna)

Ačkoliv jste vyhrál volby, po osmi letech ve vedení zamíříte do opozice. V čem vidíte příčiny a jaké máte z povolebního vyjednávání dojmy?

Začnu u těch dojmů z povolebního vyjednávání. Najednou se vyvalily vlny zdola a roztáhly se v širá kola a já koukal, až jsem nevěřil vlastním očím. Bylo pro mne překvapením, kolik lidí se už dávno před volbami těšilo, jak mne sesadí z funkce a naše hnutí Opočno společně pošle do opozice. Nevěřím, že by šlo o okamžitý nápad tolika lidí v povolebním týdnu, ta rychlost jednání „o nás bez nás“ byla raketová.
Pravděpodobné příčiny vidím dvě. Zaprvé určitá únava ze stále stejného starosty, který už je tam 8 let. Lidé ze stran, které získaly po jednom či dvou mandátech, povzbuzeni médii, chtěli vidět ZMĚNU. Je jedno jakou, ale zásadní.
Druhou příčinu vidím v nástupu ženského principu ve světě i u nás. Svět mění polaritu mužský svět - ženský svět a ženy přebírají otěže. Mohu jen věřit, že v případě Opočna bude paní starostka rozhodovat ze svého přesvědčení, podle svého nejlepšího svědomí a že to bude ku prospěchu všech.

Opočno ale není jediným městem, kde se vítěz voleb musel přesunout do opozičních lavic. Čemu tento trend přičítáte? Nemůže za tím být úspěch nových stran, které se snaží získat co největší vliv?

Komunální politika není o stranách a hnutích a jejich programech. I když chci doufat, že náš program si někdo přečetl. Je to o osobních přízních a vztazích, o tom, kdo komu šlápl na kuří oko. Když se dva sousedé rozhádají, určitě je nenajdete na stejné kandidátce, to si radši oba založí vlastní stranu. Barevné až strakaté složení současných radnic je jistě komplikací při jednáních, ale pořád je to tisíckrát lepší než historicky vyzkoušená vláda jedné strany.

A jak byste zpětně hodnotil předvolební kampaň?

Udělali jsme, co jsme mohli. Společně jsme na schůzkách ladili volební program, vyřazovali jsme méně důležité věci a určovali priority pro Opočno na další roky dopředu. Dali jsme o tom voličům včas vědět v Opočenských novinách i do schránek, tváře kandidátů byly Opočeňákům představovány průběžně. Snažili jsme se i krotit, abychom se voličům nepřejedli. Přesto byl výsledek horší než před 4 lety. Možná mi chyběl ten lesk v oku multimiliardáře, který to prostě postaví do latě.

Volební kampaň jiných stran byla korektní i tzv. špinavá, a právě i kvůli všem lžím a nepravdám jsem hrdý na to, že ta dvě slova Opočno společně zvítězila ve volbách a já dostal přese všechno tolik preferenčních hlasů.

Město v následujících čtyřech letech povede koalice SNK ED Město občanům, ČSSD, ANO, KSČM a hnutí Pro-Opočno. Čeho se od nové koalice bojíte nejvíce?

Nebojím se ničeho. Budou to dělat jinak, asi budou dělat i chyby, na které můžu upozorňovat. Spoustu projektů asi pošlou k ledu, ale jsou to Opočeňáci stejně jako já, jsou to dospělí lidé, tak přece nebudou chtít město zničit. Možná dají přednost chodníkům před kulturou nebo hokeji před cyklostezkou.

Jakou budete chtít být opozicí? O co se budete snažit?

Řekl jsem to už při předávání funkce do rukou paní Škrabalové, a místní lidé jsou mi svědkem, že chceme být konstruktivní opozicí. To je skupina lidí, která nemá přímou zodpovědnost za to, kam město směřuje. Sleduje, co se děje, když je potřeba kritizovat - kritizuje, ale hlavně sama přichází s návrhy, které považuje za důležité. To doteď nikdo nedělal. Být pozitivní lze i v opozici. Demokracii se v Čechách pořád teprve učíme, a k tomu patří respektovat i člověka s opačným názorem. Je to velmi zdravé, když nechybí pohled z druhé strany.

Mrzí vás osobně, že jste skončil v opozici? Nešlo se podle vás přeci jen domluvit jinak?

To víte, že mne to mrzí. Hlavně jsem se obrovsky lidsky zklamal v některých lidech. Ale život tím nekončí.

V jakém stavu budete předávat radnici svým nástupcům?

To byste se museli zeptat i nového vedení na radnici. Podle mého názoru má Opočno našlápnuto ke kulturnímu centru celého podorlického regionu, se splácením dluhů nemá problém, zásadní věci pro fungování má obec ve svých rukou. Lidem se tu žije dobře a děti si mají kde hrát (snad mě nikdo nezažaluje).

Co vnímáte jako prioritní problém, s nímž se bude muset vypořádat váš nástupce?

Usmířit všechny lidi, kteří se kvůli volbám rozhádali. Zvlášť některé ženy to berou velmi osobně.

Osm let v čele radnice není krátká doba. Vidíte za sebou výsledky své práce? Na co jste nejvíce pyšný?

Jako každý chlap jsem pyšný na věci hmatatelné, které jsou vidět. Opravené náměstí a pěší zóna, klidné a bezpečné centrum, nově zasazené stromy. Ale ve skrytu duše doufám, že se ujala i semínka vzájemné pospolitosti a občanské sounáležitosti, která jsem zasazoval do svých slov. Budeme to v budoucnosti velmi potřebovat.

Otázka na závěr: O vleklém sporu o zámek Opočno jsme spolu již hovořili. Nyní již sice nejste starosta a nebudete mít možnosti do sporu tolik zasáhnout, domníváte se však, že se jej podaří vyřešit? Podle posledních informací má totiž hraběnka Kristina Colloredo-Mansfeldová novou šanci zámek získat, což dlouhodobě podporujete nejen vy sám, ale i řada místních občanů.

Dobře to dopadne. Pro zámek, pro místní i pro hraběnku. Otázka je, jak dlouho to bude trvat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…