Exzpravodaj ČT přirovnal Palestince v Pásmu Gazy k Čechům uzavřeným v okresu. Honzejk vstává ze židle. A není sám

17.05.2021 21:20

Vyhrocenému konfliktu mezi Izraelem a Palestinci se na sociální síti věnoval novinář Deníku N Jan Moláček, dříve zahraniční zpravodaj České televize. Svým přirovnáním Pásma Gazy k uzavřenému okresu v České republice v rámci mimořádných opatření v době koronavirové pandemie zvedl lidi ze židle. Oponoval mu například komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Exzpravodaj ČT přirovnal Palestince v Pásmu Gazy k Čechům uzavřeným v okresu. Honzejk vstává ze židle. A není sám
Foto: repro Youtube
Popisek: novinář Petr Honzejk

Mezi Izraelci a Palestinci v posledním týdnu opět narůstá napětí. Podle českého velvyslance v Izraeli je situace nejhorší od roku 2014. Střety podle něj vyprovokovalo teroristické hnutí Hamás. Česká diplomacie se v této situaci jasně postavila na stranu Izraele. Bombardování na obou stranách podlehlo již více než 200 lidí.

Novinář Moláček ozbrojený konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás glosoval v jednom ze svých tweetů. Mnohé svými slovy překvapil. Situaci v Pásmu Gaza přirovnal k době, když bylo v Česku omezení volného pohybu osob mezi okresy.

„Vzpomínáte si, jak nás deptalo, když jsme tuhle nemohli pár tejdnů vystrčit nos z okresu? Tak přesně tak to má a bude mít drtivá většina obyvatel Gazy celej život. A ten okres není nic moc,“ napsal s tím, že je někdy fajn vidět věci v trochu širší perspektivě, než je v Česku zvykem.

Než se diskuse začala plnit reakcemi, komentující ještě předem upozornil: „A jen abych to nemusel pak psát jednotlivě – každá dementní reakce, že podporuju terorismus nebo útoky na civilisty nebo cokoliv podobnýho = okamžitý blok,“ varoval.

Jedním z prvních, kdo jeho přirovnání zkritizoval, byl komentátor Honzejk. „Jako štvalo mě to dost. Ale ostřelovat sousední okresy raketama mě fakt nenapadlo,“ pozastavoval se nad Moláčkovými slovy.

Podle Moláčka však obyvatelé Gazy žijí v něčem, co si Češi můžou vzdáleně představit jako permanentní lockdown bez vyhlídky na rozvolnění. „Hm, a dáš ruku do ohně, že by to nikoho nenapadlo, ani kdyby to trvalo několik desetiletí a nebyly žádné vyhlídky, že by to někdy mohlo skončit?“ tázal se Honzejka.

Podobně jako Honzejk se vyjadřovala řada dalších lidí.

„Vašemu příměru nerozumím. Jsou to úplně neporovnatelné situace. Ze všech možných úhlů pohledu,“ napsal Tadeáš Janda.

Redaktor se hájil slovy, že se pouze snaží názorně poukázat na jeden aspekt tamní situace pomocí našeho vlastního čerstvého zážitku, který máme v paměti.

„Ze všech analogií, co jsem kdy viděl, je tahle úplně nejvíc blbá,“ konstatoval další přispěvatel do diskuse.

K lepší orientaci v záplavě vyjádření k současné eskalaci izraelsko-palestinského konfliktu může podle Moláčka posloužit jednoduché pravidlo – čím víc se v něm někdo orientuje, tím méně černobílý pohled zpravidla nabízí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…