FOTO Den před Václavákem uspořádali v Liberci Babišovi mimořádné divadlo. Aby se lidé dozvěděli, jak krade

10.12.2019 15:47

REPORTÁŽ Liberecká pobočka spolku Milionu chvilek pro demokracii zvala na pondělní večer na krátkou, ale výraznou happeningovou akci. Nazvali ji Stane se Jů a Hele s tím, že odkazuje na současnou situaci předsedy vlády Andreje Babiše. Kdo však čekal nějakou humornou scénku ve stylu večerníčkových postaviček Jů a Hele, byl překvapen. Chvilkaři totiž na libereckém Benešově náměstí nastoupili na velké obří ruské kolo umístěné vedle vánočního stromku a točíce se na něm třímali transparenty vyzývající například k demisi premiéra.

FOTO Den před Václavákem uspořádali v Liberci Babišovi mimořádné divadlo. Aby se lidé dozvěděli, jak krade
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Milion chvilek v Liberci

V Liberci se už řadu dní na náměstí Dr. E. Beneše konají vánoční trhy. Kromě stánků, pódia, kde jsou různá kulturní vystoupení, a vánočního stromku je letošní novinkou velké ruské kolo. Někomu se líbí, někdo ho kritizuje. Přehlédnout se však nedá. A právě sem chvilkaři umístili svou pondělní akci, která předchází velké úterní pražské demonstraci. Více než desítka z nich si zakoupila lístky na toto kolo. Když se rozjelo, rozvinuli transparenty. Na nich si lidé na náměstí mohli přečíst hesla jako Demonstrace. Demise premiéra. Václavák 10. 12. 18.00. „Cílem je upoutat vtipnou formou pozornost na současnou politickou situaci, či spíše morální Andreje Babiše, na úterní pražskou demonstraci a další akce. Zjistil jsem totiž, že když jsme v Liberci demonstrovali naposledy, přišlo sice hodně lidí, poté mi však mnoho lidí říkalo, že o tom vůbec nevěděli. Jinak že by přišli,“ vysvětlil smysl happeningu Daniel Zah z Milionu chvilek Liberec.

Na poslední akci v Liberci ve sváteční den 17. listopadu přitom přišla na jejich akci tisícovka lidí, což je na stotisícový Liberec úctyhodné číslo. „Zveme tímto lidi na Václavák v úterý 10. prosince a v Liberci na 19. prosince na vlakové nádraží, odkud zahájíme pochod. Další akce určitě budou následovat. Spíše ale takovouto veselou formou,“ prozradil organizátor.

Poté, co se chvilkaři projeli na kole, rozvinuli i transparenty pod ním. „Aspoň jsme tomu kolaři udělali tržbu,“ konstatovala jedna z nich. Pak se v hloučku domlouvali, jak zítra vyrazí do Prahy. Liberecká pobočka Chvilek pořádá akci Demisi Andreje Babiše! Liberec jede do Prahy.

Konec vlády jedné straky

Na pražskou akci zve i facebooková stránka Milionu chvilek. „Máme toho dost! Andrej Babiš si bere občany ČR jako rukojmí. Jeho problémy poškozují celou republiku. Trestně stíhaný člověk nemá v čele vlády co dělat,“ uvádí a prozrazují, že se v úterý 10. prosince od 18 hodin setkají v Praze na  Václavském náměstí a po krátkých projevech se vydají pochodem na hlavní nádraží, které zhruba na hodinu zcela zaplní transparenty a letáky. „Cestujícím umožníme přijíždět a odjíždět, každému však nabídneme leták, který vysvětlí střet zájmů, bude žádat demisi Andreje Babiše a pozve na další protest. Musíme společně oslovit co nejširší veřejnost. Každý účastník na akci obdrží několik desítek či stovek letáků, které může po akci roznést v okolí svého bydliště,“ doplňují.

Na této akci budou zároveň oznámeny termíny dalších protestů. „Hlavním cílem akcí je jasně odmítnout nepřijatelné a oslovit nejširší veřejnost. Celá republika se musí dozvědět, jak Babišovy problémy poškozují  každého z nás. Střet zájmů se dá přeložit jednoduše: Andrej Babiš krade z našeho společného pro sebe. Inkasuje, co mu nepatří. Platíme to my všichni. A ještě na to doplatíme. Tato fakta musíme rozšířit co nejdál,“ konstatují a doporučují vzít křídy s sebou a pomalovat pražské chodníky. A také píšťalky, klaksony, bubny a transparenty. A na závěr přidávají ještě několik hesel: „Konec vlády jedné straky! Spravedlnost musí platit pro všechny! Chceme premiéra, ne lháře!“

Na náměstí v Liberci. Foto: Oldřich Szaban

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…