FOTO Helma, neprůstřelná vesta, vlak směr Kyjev. Slovenský premiér pod palbou. Slovní!

08.04.2022 15:42

Slovenský premiér Eduard Heger dostal nabídku jet s českým, polským a slovinským premiérem do tehdy ruskou armádou ostřelovaného Kyjeva. Z bezpečnostních důvodů tuto nabídku odmítl. Na podruhé se teď přece jen do Kyjeva vydal. Když už se ruské jednotky od Kyjeva stáhly. A vyslechl si varování, že nakonec jeho cesta může vyznít úplně jinak, než by si přál, protože když dva dělají totéž, nemusí to být totéž.

FOTO Helma, neprůstřelná vesta, vlak směr Kyjev. Slovenský premiér pod palbou. Slovní!
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Socha Matka Vlast v Kyjevě

Když se polský premiér Mateusz Morawiecki, český premiér Petr Fiala (ODS) a slovinský premiér Janez Janša chystali na cestu do Kyjeva ještě v době, kdy se u ukrajinského hlavního města bojovalo, přizvali i slovenského premiéra Eduarda Hegera. Jenže ten odmítl jet. Kvůli bezpečnosti mu to prý nedoporučily slovenské tajné služby.

Morawiecki, Fiala a Janša tak jeli sami a vysloužili si díky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který jim poděkoval za osobní návštěvu v Kyjevě s tím, že jde o výrazné gesto podpory Ukrajině.

Cesty tří premiérů do válečného Kyjeva si všimla i většina zahraničních médií. Stejně jako skutečnosti, že Česko dodalo na Ukrajinu své vysloužilé tanky sovětské výroby T-72.

Když se Fiala vracel z cesty do Kyjeva, nechal se vyfotografovat ve vlaku. S neprůstřelnou vestou na těle a s helmou.

Fiala vs. Heger

Na druhý pokus se na Ukrajinu vydal i slovenský premiér Eduard Heger. Ve chvíli, kdy se ruští vojáci už nepokouší o dobytí hlavního města, slovenský premiér nalezl odhodlání k cestě na východ. A na sociálních sítích sdílel fotografii, kde se až nápadně podobal Petru Fialovi.

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl slovenského předsedu vlády varoval, že takto pojatá cesta se nakonec může obrátit proti němu. „Takhle nějak se rodí kýč. Bohužel to není dobře. Je to zneužívání války pro domácí politické cíle s přesně opačným výsledkem, než subjekt předpokládá,“ napsal doslova Plesl.

Fiala vs. Heger

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…