FOTO Jeden ukazoval prstem, druhá nadávala na internetu. Redaktoři ČT nebyli spokojeni s tím, co (ne)říkal kardinál Duka

20.12.2017 7:25

Velký rozruch vyvolal kardinál Dominik Duka, který podle některých v předvánočním rozhovoru pro Českou televizi odmítl odsoudit útoky na menšinovou třídu prvňáčků z Teplic.

FOTO Jeden ukazoval prstem, druhá nadávala na internetu. Redaktoři ČT nebyli spokojeni s tím, co (ne)říkal kardinál Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Z devadesátiminutového rozhovoru kardinála Duky pro Českou televizi se začal sociálními sítěmi okamžitě šířit jediný moment. Ten, ve kterém Duka odolal naléhání moderátora Jiřího Václavka a neřekl, že odsuzuje ty, kteří na internetu psali urážlivé vzkazy třídě prvňáčků z Teplic.

Anketa

Bude Andrej Babiš dobrý premiér?

81%
19%
hlasovalo: 16993 lidí

Situace se odehrála v momentu, kdy kardinál vysvětloval, že by společenské autority neměly kázat a peskovat, protože potom má káraný pocit, že je zahnaný do kouta, a zasekne se ještě více. Moderátor po tomto výkladu opáčil, zda by kárající hlas pražského arcibiskupa neměl být slyšet více v situaci, kdy se třída s Romy, Araby a příslušníky dalších menšin stane terčem nenávistných komentářů. „Možná jsem to minul, ale neslyšel jsem, že by se k tomu pražský arcibiskup vyjádřil napomínajícím způsobem,“ rýpal moderátor.

Duka k tomu zopakoval, že když člověk neustále kritizuje, tak pak už tu jeho kritiku nikdo nebere vážně. „V dnešní situaci bych musel napomínat stále,“ obává se. Ve chvíli, kdy zaznívalo množství kritických hlasů prý usoudil, že není třeba, aby k nim přidával ještě ten svůj.

Očividně nabroušený moderátor s útočně nataženým prstem namítl, že to byl závažný exces, a proč tedy kardinál nepozvedl svůj hlas právě v tuto chvíli.

Duka namítl, že takových případů je mnohem více, jenom se nedostanou do médií. On by chtěl dosáhnout toho, aby byla ze škol odstraněna šikana obecně, nejen z rasových, ale z jakýchkoliv důvodů.

Navíc funkce pražského kardinála podle něj není jenom společenská a jeho posláním rozhodně není jen vystupovat v médiích a kritizovat, ale rovněž pečovat o věřící, církevní památky a další věci.

Z jeho vysvětlování ve skupinách Dukových odpůrců na sociálních sítích vzniklo, že kardinál odmítá odsoudit útoky na menšiny. „Kardinál Dominik Duka na ČT24 v pořadu 90´ s podtitulem ‚Láska a nenávist‘ právě teď na otázku skvělého Jiřího Václavka, proč se nezastal prvňáčků z teplické základní školy, kteří se nedávno stali terčem nechutných xenofobních útoků, odpověděl, že má na starosti důležitější věci. Krásné křesťanské Vánoce, přátelé! Mě berou všichni čerti,“ napsala například redaktorka pořadu Reportéři ČT Aneta Snopová.

Demokratičtí politici jsou jako ministři v roce 1948

Kardinál se také vyjádřil k současné politické situaci. Obává se prý, že je ohrožena svoboda. „Když vidíme některé navrhované kandidáty do jednotlivých výborů, zatrne každému člověku, který má vzpomínku na dobu komunismu i na Národní třídu,“ zmínil ve zřejmé narážce na poslance Zdeňka Ondráčka, kterého právě v úterý poslanci zvolili do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS, ovšem následně bylo jeho zvolení kvůli zmatkům zrušeno a volba proběhne znovu.

Největší nebezpečí ale vidí v tom, jak na tyto hrozby reaguje demokratická opozice. Dukovi její chování připomíná chování demokratických ministrů v únoru 1948. „Mnozí říkají – a já si to taky myslím –  že se opozice chová jako páni ministři v roce 1948. Že vzdali určitou šanci a že měli víc uvažovat, jak by se mělo dál jednat,“ uvedl Duka.

Zmínil i „starou vatikánskou školu“, ve které prý platí zásada, že dokud se jedná, dá se ještě něco změnit.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…