FOTO Jen u nás. Bordel rudých a zelených proti summitu velmocí v Římě

31.10.2021 14:41 | Reportáž

Římský summit G20, dvacítky nejbohatších zemí světa, je prvním velkým globálním setkáním státníků po vypuknutí pandemie. Na předpandemické tradice hodlají navazovat i odpůrci těchto setkání, jejichž bouřlivé protesty byly koloritem jejich setkání, jak si z roku 2000 pamatujeme i z Prahy.

FOTO Jen u nás. Bordel rudých a zelených proti summitu velmocí v Římě
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protesty během summitu G20 v Římě

Anketa

Souhlasíte s tím, že hospodský musí od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost?

hlasovalo: 42751 lidí

Před Cestiovou pyramidou v Římě se 30.10.2021 od 15:00 konal protest proti summitu zemí skupiny G20, který se tento víkend koná v Římě. Demonstraci svolalo hnutí Fronte della Gioventu Comunista, což je revoluční organizace mladých lidí bojujících proti kapitalismu s cílem vybudovat socialistickou Itálii.

Přišlo zhruba 5000 demonstrantů z několika levicových hnutí. Protestovali s nimi také zástupci klimatických hnutí Extinction Rebellion a Fridays for Future, které mají ke kapitalismu podobně nesmiřitelný vztah.

Krátce po 15:00 se dav několika tisíc demonstrantů vydal na pochod podél řeky Tibery směrem do historického centra města v jižní části Říma. Demonstranti při pochodu zpívali píseň „Bella Ciao“, bubnovali a zapalovali různobarevné dýmovnice a světlice.

Pochodu se zúčastnili též demonstranti s transparentem ve tvaru letadla a s logem společnosti Alitalia, která nedávno zbankrotovala. Její nový vlastník Italia Trasporto Aereo (ITA) přijal pouze 3000 z původních 10.000 zaměstnanců. Navíc jim výrazně snížil platy.

Protesty proti škrtům v italských aerolinkách zaujaly už dříve v tomto týdnu, když vyhozené letušky protestovaly tím, že se v centru Říma na slavném pahorku Kapitol kolektivně svlékly ze svých uniforem pouze do spodního prádla.

Krach firmy Alitalia má i velkou symbolickou rovinu, aerolinky totiž byly součástí italské poválečné identity. Ke svým cestám po celém světě je využívali papežové, filmové hvězdy i sportovní celebrity; slavné zeleno-červeno-bílé logo bylo jednou z nejviditelnějších značek země.

Kvůli víkendovým demonstracím, pořádaným během summitu G20, bylo uzavřeno několik stanic metra a odkloněny linky autobusů. K udržení pořádku bylo nasazeno přes 6000 policistů a 500 vojáků.

I když se letos připomínalo 20. výroči od zabití demonstranta Carlo Giulianiho při summitu G8 v italském Janově, což je mezi levicovými frakcemi dost intenzivně vnímaná událost, nakonec se sobotní demonstrace obešly bez nepokojů. Demonstranti se krátce po 18:00 pokojně rozešli.

Účastníci summitu se mezitím dohodli na nových mezinárodních daňových pravidlech, včetně zavedení globální daně pro nadnárodní společnosti. Daň ve výši 15 % již na začátku října podpořila organizace OECD. Z nové daně pro mezinárodní koncerny se očekává roční výnos kolem 150 miliard dolarů, tedy zhruba 3,3 bilionu Kč.

Hostitelský premiér Mario Draghi rovněž apeloval na větší zapojení do globálního boje s pandemií. Mnohem více vakcín by mělo putovat do rozvojových zemí.

Jednání se osobně neúčastnili ruský prezident Putin nebo jeho čínský kolega Si Ťin-pching, kteří se (podobně jako například japonský premiér) připojili přes telemost. Naopak americký prezident Joe Biden dorazil osobně, poté co ještě před summitem zašel na audienci k papeži Františkovi ve Vatikánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…