FOTO Kytice cigaret pro Kuberu. V Senátu jej chtějí připomenout lavičkou s popelníkem

21.01.2020 18:11

Senát Parlamentu České republiky vzpomíná na svého předsedu Jaroslava Kuberu, který zemřel nečekaně v pondělí dopoledne. Občané mohou zavzpomínat před budovou horní komory a někteří to pojali způsobem, který by milovníka ironie Kuberu docela jistě potěšil.

FOTO Kytice cigaret pro Kuberu. V Senátu jej chtějí připomenout lavičkou s popelníkem
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Cigarety pro Jaroslava Kuberu

Jaroslav Kubera do poslední chvíle pracoval ve své kanceláři v Teplicích, pondělky totiž mají senátoři tradičně vyhrazeny na práci ve svém obvodě. Kubera byl jedním z nejdéle sloužících senátorů, svůj mandát v Teplicích poprvé získal již v roce 2000. Předsedou horní parlamentní komory byl od listopadu 2018.

Po jeho úmrtí přešly pravomoci předsedy Senátu na prvního místopředsedu, kterým v současnosti je senátor Jiří Růžička z klubu STAN. Růžička také v úterý dopoledne svolal jednání organizačního výboru Senátu, který řešil, co ve vzniklé situaci dělat.

Jak pak Jiří Růžička informoval novináře, Senát navrhne, aby za Jaroslava Kuberu, který byl formálně druhým nejvýše postaveným ústavním činitelem, byl držen státní smutek. Situace je nová, je to poprvé, kdy ve funkci zemřel jeden ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů.

Ve středu se zástupci Senátu sejdou s rodinou Jaroslava Kubery, aby dohodli, jakým způsobem proběhne rozloučení s populárním senátorem. „Rodina by si přála, aby to bylo v co nejužším kruhu rodinném, a my co nejvíc budeme respektovat přání rodiny,“ dodal k tomu senátor Růžička.

„Pokud si rodina nebude přát, aby to stát organizoval, tak to budeme respektovat. Ale myslím, že by si to určitě pan Kubera zasloužil, aby stát to organizoval. Ale budeme respektovat přání rodiny, nechci tady nikomu něco vnucovat,“ sdělil během dne novinářům premiér Andrej Babiš.

Senátor Miloš Vystrčil, předseda klubu ODS, do které Kubera patřil, pak přišel s originálním návrhem, jak předsedu Senátu uctít dlouhodobě. V prostorách Valdštejnského paláce, sídla Senátu, by měla být umístěna lavička s popelníkem. Jaroslav Kubera byl vášnivým kuřákem a vehementně odmítal současný boj proti kouření. Ještě v sobotu na kongresu své ODS nazval kuřáky „neřestníky, co platí tři čtvrtiny českého zdravotnictví“. „Myslím, že by si to Jaroslav Kubera přál, že by se tomu zasmál, a jsem přesvědčen, že si to zaslouží,“ dodal senátor Vystrčil.

Kuberu si v tomto duchu připomínali i občané. Před budovou Senátu, kde bylo zřízeno pietní místo, se kromě svíček objevila také kytice ozdobená cigaretami.

V budově Senátu je zřízeno pietní místo s kondolenční knihou, kde mohou občané vyjádřit svůj zármutek a soustrast.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…