FOTO Lipavský se vyfotil s Bidenem. Češi doma tleskají

04.10.2022 19:56 | Ze sítí

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) se na svém facebookovém profilu pochlubil fotografií, na níž si potřásá pravicí s americkým prezidentem Joem Bidenem. Až později doplnil, že šéfovi Bílého domu děkoval za podporu Ukrajiny a vyzdvihl české pivo. „Kdo by to do kluka od Pirátů z Prahy 6 řekl,“ komentoval to Ivan Bartoš.

FOTO Lipavský se vyfotil s Bidenem. Češi doma tleskají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

„Kdyby vás zajímalo, za kým jsem tím newyorským metrem jel,“ připsal na svém facebookovém profilu ministr zahraničních věcí Jan Lipavský k snímku s americkým prezidentem. Již před nedávnem se svým fanouškům na sociální síti svěřoval, že se po New Yorku přepravuje výhradně metrem, případně chodí pěšky.

Aktivity Lipavského v příslušné diskusi ocenil jeho stranický předseda Ivan Bartoš. „Díky Honzo za všechno, co v zahraniční politice děláš. Kdo by to do kluka od Pirátů z Prahy 6 řekl, co,“ dodal významně.

„Ať mě někdo opraví, jestli se pletu, ale tohle tady v zahraniční politice nebylo snad od devadesátek: Česko rozhodné, čitelné a inspirativní. Díky!“ smekl kloubouk další diskutér.

„Co by za to dal inženýr Zeman, kdyby se setkal s americkým prezidentem jako pan bakalář Lipavský,“ narážel Jan Vavrečka na to, že Biden je třetím americkým prezidentem v řadě, za jehož úřadování se Zeman do Bílého domu nepodíval.

Další komentující ve většině nejčastěji Lipavskému děkovali za „důstojnou reprezentaci“, „hájení zájmů“ a pocit, že Česká republika „něco znamená“.

Nejvíce však lidi zajímalo, o čem spolu při setkání vedli řeč. Lipavský nejdříve tajnůstkařil s tím, že se k věci nemůže více vyjadřovat. Později prozradil jen málo, a sice, že snímek pochází ze slavnostní recepce, kterou Biden pořádal pro vedoucí delegací. „Poděkoval jsem za podporu Ukrajiny a také zmínil, že máme v Česku dobré pivo,“ vzkázal Lipavský, který je v úterý s dalšími evropskými politiky na bezpečnostním fóru v polské Varšavě.

Ministr Lipavský do New Yorku přiletěl před dvěma týdny 22. září, aby se tam zúčastnil Valného shromáždění OSN. Jako první český ministr zahraničí po třiceti letech pak vystoupil s projevem i v Radě bezpečnosti OSN. Tam upozornil, že principy OSN jsou ohrožené kvůli invazi Ruska, jednoho ze stálých členů Rady bezpečnosti (RB) OSN, na Ukrajinu. Posléze s pomocí citátu Václava Havla apeloval na světové lídry, aby nebyli lhostejní.

Dodal, že se Rusko snaží „rozložit bezpečnostní architekturu evropského kontinentu". Ministr zahraniční upozornil na ironii toho, že ruský prezident Vladimir Putin částečnou mobilizaci vyhlásil a „světu pohrozil jadernou zbraní" na Mezinárodní den míru. Právě ruská invaze na Ukrajinu byla hlavním tématem OSN a obsahem předmětem projevu Lipavského i Bidena.

Naposledy se s americkým prezidentem Biden z českých politiků setkal premiér Petra Fiala (ODS), seděl za ním na pohřbu anglické královny Alžběty II., který se konal 19. září. Dříve se společně setkali letos v březnu v Bruselu na summitu NATO, kde jednali o dalších sankcích proti Rusku. Tehdy nastupující velvyslanec ve Spojených státech Miloslav Stašek uvedl, že Fiala zřejmě pojede do konce roku do USA, kde jej v Bilém domě přijme prezident Joe Biden. Přesný termín návštěvy nebyl dosud určen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…