FOTO Mučil vězně jako Mengele, píchal jim chemikálie. Střílel ležící. Nacisté prý u nás mají pamětní desku s oběťmi

22.11.2016 6:24

Na skutečnost, že na tabuli u vstupu do bývalé brněnské věznice na Cejlu jsou uvedena vedle sebe jména nacistů i jejich obětí, upozornila na svém webu organizace ČSSD Brno-město.

FOTO Mučil vězně jako Mengele, píchal jim chemikálie. Střílel ležící. Nacisté prý u nás mají pamětní desku s oběťmi
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

„V souladu se zažitou konvencí očekáváme na tabulích připomenutí památky těch, kteří si to zasloužili, nikoliv prokazatelných zločinců. Proč jsou jména válečných zločinců zamíchána s českou elitou?“ ptá se předseda brněnské organizace sociální demokracie Oliver Pospíšil.

Celý text je ZDE.

„Proč je Walter Marquort, nazývaný jako brněnský Mengele, který osobně popravoval vězně v Kounicových kolejích a který se jako lékař podílel na mučení vyslýchaných, jimž píchal chemické látky, uvedený na koláži vedle básníka Jana Zahradníčka?“ ptá se dále Pospíšil.

A připomíná, že 21. dubna 1945 velel komisař brněnského gestapa Kurt Leischke popravčí četě v Brně-Medlánkách, kde musela každá z 15 obětí masakru jedna po druhé sestoupit do hromadného hrobu, lehnout si na ostatní mrtvé a podle rozkazu Leischkeho byla střelena do hlavy. „Proč je jméno Kurta Leischkeho uvedeno vedle světově proslulého spisovatele Petera Demetze, který byl na Cejlu vězněn pro své aktivity a pro svůj židovský původ? Dal k tomu profesor Yalské a Kolumbijské univerzity, který dosud žije v USA, souhlas?“ ptá se opět Pospíšil.

Anketa

Chcete, aby Angela Merkelová byla i počtvrté kancléřkou SRN?

3%
97%
hlasovalo: 6476 lidí

Ocenil, že se pokračuje v sanaci areálu bývalé věznice. A vítá také snahu o zpřístupnění tohoto pietního místa, o kterém se stále ví tak málo. „Přesto bychom od náměstka primátora Matěje Hollana, který se v projektu velmi angažuje, očekávali více taktu a empatie. Nechceme mu podsouvat, že by snad chtěl oslavovat jména nacistů uvedených na tabuli, ovšem ani vysvětlení, že jde jen o dokumentární výčet vězněných známých lidí, nemůže obstát, protože je proti zdravému rozumu i etice. Tabule by měla být co nejdříve odstraněna a nahrazena vhodnější, náměstek primátora Matěj Hollan by se měl jménem města veřejně omluvit všem těm, které tato absurdní tabule poškodila,“ uzavřel šéf brněnské organizace ČSSD.

Jak pejsek s kočičkou vařili dort – tentokrát v bývalé věznici na Cejlu

Foto: ČSSD Brno-město

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…