FOTO Nejsem „uprchlík“, mám jméno. Byli jsme na festivalu na pomoc migrantům a potkali tam dobrovolnici Zahradníčkovou

29.05.2016 20:21

V Praze na Nákladovém nádraží Žižkov probíhá další ročník již tradičního interkulturního festivalu RefuFest, který pořádá nezisková organizace Inbáze, jež se zabývá pomocí migrantům. Na místě se můžete setkat s lidmi mnoha kultur, vyslechnout si zážitky dobrovolníků z jejich působení v uprchlických táborech, či se dokonce podívat do virtuální reality.

FOTO Nejsem „uprchlík“, mám jméno. Byli jsme na festivalu na pomoc migrantům a potkali tam dobrovolnici Zahradníčkovou
Foto: Archiv
Popisek: Z festivalu RefuFest

Letos se koná již devátý ročník interkulturního festivalu RefuFest, který se v Praze odehrává v prostorách Nákladového nádraží Žižkov. A opět je věnován poznávání různých kultur, nejen skrze mezilidský dialog.

Ještě před vstupem do samotné hlavní haly vás proto přivítá ukrajinský stánek, kde můžete ochutnat tradiční pokrmy doprovázené panákem ukrajinské vodky Nemiroff, a spolu s jeho osazenstvem si zahrát na bubny.

Odtud je to však jen pár kroků do hlavní haly, ve které je několik stánků neziskových organizací, jako jsou Lékaři bez hranic, kteří vám rádi řeknou o svojí práci i skrze virtuální realitu, Amnesty International, jejíž pracovníci poskytují informace o současných projektech a migrační krizi ve světě, či UNHCR.

Zároveň můžete u dalších stánků ochutnat tradiční africké a jiné pokrmy či se podívat na fotografie nejen z uprchlických táborů.

Celý festival je přitom protkán živou hudbou a divadlem i přednáškami o zážitcích jak dobrovolníků v zahraničí, tak i migrantů u nás v České republice, na kterých vystoupila například dobrovolnice a aktivistka Eva Zahradníčková.

Z účastníků srší uvolněná atmosféra, ke které přispívá přítomnost lidí z celého světa i všudypřítomných dětí, jež se na vcelku malém prostoru dvou hal prohánějí.

Páteční večer byl věnován spíše diskusím a přednáškám, kdežto sobota proběhla ve znamení hudby a různých workshopů, jako byly například rychlokurzy vietnamštiny či ukázky bolywoodského tance. Neděle už je však prosta hudebních vystoupení, místo toho se můžete dozvědět o tom, jaké tradiční kroje se nosí na Ukrajině, zúčastnit se workshopu kaligrafie či si s dětmi vyslechnout tradiční syrskou pohádku, to vše za plné podpory přítomných organizací a doprovodu výborné kávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…