FOTO Trump vyzval guvernéry, aby se s demonstranty nemazlili, ale sám se zabarikádoval

05.06.2020 21:11

Ve Washingtonu D. C., stejně jako v dalších městech, pokračují demonstrace proti rasové diskriminaci. Tamní spolupracovnice ParlamentníchListů.cz Jana Hunt se jedné zúčastnila. Masové protesty po celých USA vyvolal zásah policisty ve státě Minnesota, po němž černoch George Floyd zemřel. Prezident Donald Trump vyzval guvernéry, aby na demonstranty byli agresivnější, ale Bílý dům raději zajistil ocelovým plotem.

FOTO Trump vyzval guvernéry, aby se s demonstranty nemazlili, ale sám se zabarikádoval
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump v OSN

Anketa

Měly by skončit Otázky Václava Moravce?

97%
3%
hlasovalo: 25608 lidí
Minulý víkend měl prezident Donald Trump konferenční hovor s guvernéry jednotlivých států. V průběhu telefonátu jim poradil, jak mají s demonstranty zacházet. „Pokud jim nebudete dominovat, ztrácíte čas. Oni vás převálcujou a vy budete vypadat jako banda hňupů,“ řekl.

Zablokovaný Washington D. C.

Nicméně po několika dnech demonstrací to vypadá, že prezident Trump se rozhodl v Bílém domě zabarikádovat. Lafayettovo náměstí před Bílým domem dnes blokují ocelové bariéry. Avšak i oblasti běžně přístupné veřejnosti jsou v těchto dnech zablokovány. Přesto se ve Washingtonu D. C. stále konají někdy menší, jindy větší protestní akce.



Na demonstraci před Bílým domem, které jsme se zúčastnili, nesli protestující ručně vyrobené transparenty s nápisy „Nechte nás dýchat“, „Oni nemohou zastavit policejní brutalitu ani na protestech proti policejní brutalitě“ a dalšími.


 
„Pokud město nebo stát odmítne podniknout nezbytné kroky k ochraně života a majetku svých obyvatel, tak já nasadím armádu a rychle ten problém vyřeším,“ prohlásil prezident Trump v Růžové zahradě Bílého domu.  



Generál proti armádnímu zásahu

Proti takovému kroku se postavila řada známých osobností, a to i z prezidentovy Republikánské strany včetně jeho bývalého i současného ministra obrany.

„Musíme odmítnout jakékoliv uvažování o našich městech jako o ‚bitevním prostoru‘, který má naše armáda ‚ovládnout‘,“ prohlásil v rozhovoru pro časopis Atlantic bývalý ministr obrany a velmi respektovaný generál James Mattis.



Po celé Americe se rozhořela vlna protestů a nepokojů poté, co při policejním zásahu na konci května ve státě Minnesota zemřel čtyřicetiletý černoch George Floyd. Zamřel poté, co mu policista Derek Chevin několik minut klečel na krku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ras

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…