FOTO + VIDEO Zlé přivítání Emmanuela Macrona. Raději brzdil, pokud jde o Sýrii. Ale o rozdělení migrantů mluvil jasně

18.04.2018 9:00

Francouzský prezident Emmanuel Macron vystoupil v Evropském parlamentu a byl to projev, který se zařadí k jeho nejráznějším. Zúčtoval v něm se všemi nepřáteli demokracie, zejména s nacionalismem, a ujistil všechny, že on se nemíní zakecat a další utužení evropské integrace prostě dotáhne.

FOTO + VIDEO Zlé přivítání Emmanuela Macrona. Raději brzdil, pokud jde o Sýrii. Ale o rozdělení migrantů mluvil jasně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zastavte válku v Sýrii. Ruce pryč od Sýrie. Takové transparenty přivítaly Emmanuela Macrona v Evropském parlamentu

„Nechci být součástí spící generace,“ vyjevil Macron své ambice. A pak spustil o všem, co chce v EU změnit. Nová měnová unie, spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany a rovněž nová velká iniciativa EU zaměřená na integraci uprchlíků.

Anketa

Kdo by měl obsadit ministerstvo vnitra?

hlasovalo: 4814 lidí

Místo výhrůžek ale nyní zvolil metodu cukru a nabídl založení fondu EU, z něhož by byly podporovány ty země, které budou uprchlíky přijímat.

Macron projekt popsal nezaměnitelným vyjadřováním finančníka: „Program poskytne přímou finanční pomoc těm místním autoritám, které se rozhodnou přijímat a integrovat uprchlíky.“

Po pozitivní motivaci se však rozčílil, že debata o přerozdělování uprchlíků je už „otravná“. Evropský parlament by podle něj měl začít jednat a uzavřít celé téma ještě před svým rozpuštěním v roce 2019.

VÍCE O TOM, CO MACRON ŘEKL O IMIGRAČNÍ POLITICE

Macron se hodně zaměřil i na politickou situaci v EU. V ní podle něj vládne „fascinace neliberalismem“, která pomalu přechází „ve skrytou občanskou válku mezi demokratickými a autoritativními silami“. A aby bylo ještě zřejmější, koho vnímá jako nepřítele, dodal: „Sobecké zájmy se dnes někdy jeví důležitější než to, co Evropu spojuje.“

„Autoritářství nás dnes pronásleduje všude. Odpovědí není autoritativní demokracie, ale demokracie s autoritou,“ vysvětloval europoslancům. I když teď svět zažívá těžké časy, on prý této fascinaci autoritářství nikdy nepodlehne.

Pro všechny tyto „autoritáře“ má prý Macron jednoduchý vzkaz: „Demokracie je lepší.“

MACRON O OBČANSKÉ VÁLCE V EVROPĚ

Pak se rozhovořil o nebezpečí nacionalismu. Ten je podle něj „smrtící tendencí“, která „vede k propasti“. „V těchto těžkých časech je skutečně naší nejlepší šancí evropská demokracie,“ řekl před poslanci francouzský prezident.

Pak se Macron rozhovořil o odkazu našich evropských předků. Bylo by prý ostudné, kdyby naše generace, která nikdy nemusela bojovat, tyto vize zničila. Pak dodal, že nechce patřit ke generaci, která své šance prospí a zapomene na ideály svých předků a Evropský parlament jej odměnil aplausem. „Já chci patřit ke generaci, která evropskou suverenitu ubránila,“ zvolal prezident Macron do nadšení v sále.

Kromě toho Macron hovořil o nové ekologické politice, spočívající v podpoře těch, kteří se snaží omezit svou uhlíkovou stopu, a posvítit bychom si prý měli i na velké technologické koncerny, které podle Macrona „rozhodně neplatí férový podíl“.

Celý projev Emmanuela Macrona před europoslanci:

V mezinárodní politice zkritizoval Macron Rusko i Donalda Trumpa. Chvíli se snažil hájit i nedávný společný útok USA, Británie a Francie na Sýrii, ale moc se o něm nezmiňoval. Někteří europoslanci si totiž na protest přinesli transparenty s heslem „Ruce pryč od Sýrie“.

Když Macron skončil a dozněly ovace, vzal si slovo předseda Evropské komise Jean Claude Juncker a nešetřil nadšením: „Ano, ano. Souhlasíme. Já zcela souhlasím s tím, co tu teď pan prezident řekl.“ Po dalším aplausu ještě nadšeně dodal: „Vrátila se nám ta pravá Francie.“

VÍCE ZDE

Ještě nadšenější byl komentátor Douglas Herbert ve studiu francouzské televize FRANCE 24: „Když se podíváte na extrémní pravici a na ty euroskeptiky, který z nich by zvládl takovýhle projev?“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…