Facebook řádil v Nizozemsku. Umlčel stovky tisíc lidí, kteří nesouhlasí s uprchlíky

27.05.2016 7:51

Facebook se stal terčem ostré kritiky v Nizozemsku poté, co deaktivoval tři velmi sledované vlastenecké stránky. Dvě z nich se týkají podpory protiislámského bojovníka a šéfa Strany pro svobodu Geerta Wilderse.

Facebook řádil v Nizozemsku. Umlčel stovky tisíc lidí, kteří nesouhlasí s uprchlíky
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Za poslední dva měsíce se po cenzurním zásahu společnosti Facebook odmlčely hned tři nizozemské stránky, které se profilují jako vlastenecké, euroskeptické a protiimigrační. Konkrétně byly deaktivovány stránky s názvem Liefde voor Holland (miluji Holandsko), Steun de PVV (Podporuji Stranu svobody Geerta Wilderse) a Ik doe GEEN aangifte tegen Wilders (Nemám nic proti Geertu Wildlersovi), které si získaly přízeň více než 200 000 fanoušků.

Facebook následně zablokoval i pokusy o obnovení stránek. Tvůrci těchto stránek obviňují Facebook z koordinované kampaně, jejímž cílem je umlčet lidi s opačnými názory. Jak připomíná internetový server Dutchnews, politika nejrozšířenější sociální sítě je založena na blokování stránek, které nabízejí nenávistný obsah. Nicméně Facebook odmítá, že by jeho rozhodnutí bylo politické či by bylo ovlivněno pouze stížnostmi, které na adresu tří zmíněných stránek v nedávné minulosti obdržel.

Nicméně některé podobné nizozemské stránky jsou stále aktivní. Jako například facebooková stránka nazvaná Nederland mijn Vaderland (Nizozemsko, moje otčina), která má aktuálně přes 230 000 fanoušků. Politika nejrozšířenější sociální sítě na světě se však stala v Nizozemsku terčem kritiky také před dvěma týdny, kdy byl na několik hodin odstraněn facebookový profil členky labouristické strany s tureckými kořeny Keklik Yücel krátce poté, co kritizovala tureckého prezidenta Recepa Erdogana.

  • Celý text v angličtině najdete ZDE a ZDE

Labouristická poslankyně se krátce před tím osobně angažovala v kauze nizozemsko-turecké novinářky, která byla na příkaz prezidenta Erdogana dána do domácího vězení za kritiku jeho osoby. Mimo jiné na Twitteru a Facebooku Yücel zmiňovala, že většina Turků žijících v Nizozemsku s tímto rozhodnutím prezidenta nesouhlasí. Na Twitteru potom šířila hashtag #FreeEbru a v důsledku těchto aktivit přišla na jistou dobu o svůj profil. Facebook následně odmítl, že by zablokování profilu nizozemské poslankyně mělo něco společného s jejími politickými názory.

Nicméně to není zdaleka poprvé, co je Facebook za své politickou korektností motivované cenzurní zásahy kritizován. A týká se to samozřejmě také českých stránek. Již před dvěma lety zablokoval Facebook např. profil hnutí Islám v ČR nechceme. Po stížnosti zakladatele hnutí Martina Konvičky a spol. však byla stránka opět obnovena. Letos v lednu však Facebook přikročil ke zrušení stránky, která měla 163 000 fanoušků, znovu. Tentokrát sice již k obnovení nedošlo, ale byla zřízena stránka nová. Ta už se ovšem může pyšnit znatelně menším počtem fanoušků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…