Facka zpravodajství ČT. A... Mediální expert předložil zásadní návrh na změnu financování

19.09.2023 16:51 | Monitoring

Jan Jirák, mediální expert, volá po změně financování modelu ČT. Stávající systém koncesionářských poplatků podle něj stejně nezajišťuje nezávislost televize na politicích. Velmi kriticky se vyjádřil i ke zpravodajství ČT.

Facka zpravodajství ČT. A... Mediální expert předložil zásadní návrh na změnu financování
Foto: FSV UK
Popisek: prof. Jan Jirák

Mediální expert Jan Jirák navrhl model, jak by se napříště mohla financovat Česká televize. Pokud i v dalších letech budou lidé platit koncesionářské poplatky, čas od času se budou muset zvyšovat. Jirák však v rozhovoru pro Lidové noviny též uvedl, že by si osobně uměl představit jiný model financování ČT.

„Mrzí mě, že návrhu změny nepředcházela žádná zásadnější diskuse o tom, jestli zrovna model s koncesionářskými poplatky je nejlepší způsob, jak financovat média veřejné služby. Myslím, že je trošku zastaralý, a nevidím v něm žádné významnější výhody. … Klíčový argument těch, kteří jsou pro jejich zachování, je, že koncesionářské poplatky garantují nezávislost médií. Ale osobně si myslím, že to není pravda. Pořád je jejich výše v rukou zákonodárců. To, co asi mluví ve prospěch koncesionářských poplatků, je, že jsou jednou stanovené a média vědí, že s nimi mohou počítat,“ uvedl Jirák v rozhovoru pro Lidové noviny.

Upozornil také, že politici vytvářejí legislativní prostředí, ve kterém se následně musí ČT pohybovat.

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34154 lidí
V rozhovoru pro server Svobodné univerzum dal jeden příklad.

„Standardem u nás je, že se s radami, a vůbec s dozorem nad veřejnoprávními médii, volně čachruje. To začalo v roce 2000 podivnou novelou, kdy na zádech stávkujících pracovníků České televize a vzbouřené veřejnosti si Parlament přijal zákon, který je daleko méně liberální, než byl ten před tím. Takže tady se stalo skutečně standardem, že politici podivně improvizují nad výkonem kontroly nad těmito médii,“ pravil Jirák.

Osobně by prý preferoval financování ČT přes granty. Grantová agentura by podle něj vypisovala různé projekty a ČT by o ně soutěžila s jinými institucemi.  

„Třeba dlouhodobý grant na zpravodajský kanál, granty na jednotlivé projekty dokumentární a hrané tvorby. Takových výběrových řízení se mohou účastnit různé subjekty. Nikde není řečeno, že soukromá televize neumí vyrobit pořad, který by odpovídal veřejné službě. Takový systém grantů by mohl přispět k otevřenosti a určitému osvěžení celé té služby. Uvědomuji si, že to má spoustu složitostí, například co s archivem. Ale na argument, že by to přineslo osvěžení, by se nemělo zapomínat,“ uvedl Jirák.   

Kriticky se vyjádřil ke zpravodajství ČT.

„Myslím si, že je dokonce předpojaté. Je tam vidět bias k určitému životnímu nebo politickému postoji. Převažuje tam metropolitně laděný, trošku kosmopolitní liberalismus. Ale na určitou dávku tohoto typu předpojatosti by to médium mělo právo, pokud bychom měli platformu, kde bychom se o tom bavili. Myslím si, že ti, kteří vykřikují o předpojatosti nebo nevyváženosti, dokonce často mají pravdu, ale neměl by to být argument. Pokud ta televize někde službu veřejnosti nabízí, je to ČT24. Představoval bych si ji jinak – promyšlenější, edukativnější, postojově pestřejší. Ale pořád je to služba veřejnosti,“ poznamenal Jirák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…