Falbr z ČSSD sprostě ujel, když se ho ptali na plat. Zde je pokračování

17.04.2014 14:00

Dosluhující europoslanci, kteří do Štrasburku dorazí 1. července předat štafetu svým nástupcům, dostanou za tento den celý měsíční plat. Když se na to redaktor Českého rozhlasu zeptal europoslance ČSSD Richarda Falbra, dočkal se vulgární reakce. „Já o tom nevím. To je všechno, co vás zajímá, jděte do pr... Vás zajímají jen peníze. Já o tom nevím, že mám v červenci plat.“ Co si o tom myslí Falbrovi konkurenti a jak je možné, že europoslanci neví nic o svých platech, zjišťovaly ParlamentníListy.cz.

Falbr z ČSSD sprostě ujel, když se ho ptali na plat. Zde je pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Richard Falbr (ČSSD), šéf tripartity v Ústeckém kraji.

Richard Falbr, který se znovu uchází o křeslo europoslance na šestém místě kandidátky sociální demokracie, později svůj výrok na Facebooku doplnil: „Koho by to nenaštvalo? Pět let se mě žádný redaktor nezeptá na to, co tady vlastně děláme, a když se blíží volby, tak zřejmě dostane za úkol vyvolat k evropským poslancům odpor," snažil se o vysvětlení Falbr.

Konečně se zviditelnil, tvrdí Telička

„Myslím, že se pan Falbr po letech konečně zviditelnil,“ komentoval pak pro ParlamentníListy.cz výrok europoslance lídr kandidátky pro eurovolby za hnutí ANO Pavel Telička.

Plný měsíční plat dostanou jak nově zvolení poslanci, tak i ti dosluhující. Základní plat činí necelých osm tisíc eur, což je zhruba 215 tisíc korun. K tomu se obvykle připočítávají například příspěvky na provoz kanceláře.

Je to nesprávné a nepříjemné, řekl Svoboda

„Měsíční plat za jednodenní výkon je samozřejmě velmi nepříjemná a nesprávná událost. Jak je možné, že pan poslanec Falbr neví o svém platu, na to se musíte zeptat jeho,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz kandidát KDU-ČSL do Evropského parlamentu Pavel Svoboda.

Polčák by se platu vzdal

Podobně to vidí i kandidát TOP 09 a Starostů Stanislav Polčák. „Nepovažuji to za správné, já sám bych se na místě europoslanců tohoto platu vzdal ve prospěch charitativních organizací. Chci zdůraznit, že nejde o laciný populismus, ale věc morálky. Jeden den práce za celý měsíční plat je zjevně v rozporu se základní politickou kulturou,“ řekl.

Březinovi svědomí nedovolí si peníze nechat

Právě použít tyto peníze na charitu hodlá europoslanec Jan Březina (nestraník zvolený za KDU-ČSL). Ten však nejprve Českému rozhlasu uvedl, že fakt, že dostane za jeden práce celý měsíční plat, je pro něj vcelku příjemné překvapení. Později ale dodal, že situace, kdy by měl případně brát plný jednoměsíční plat za jediný den v práci, mu úplně nevyhovuje. Svědomí mu prý nedovolí, aby si peníze nechal a pošle je na charitu, jak řekl ČRo.

Co na to Mach?

ParlamentnímListům.cz se k věci vyjádřil také předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. „Také nevím, jak se určují platy europoslanců. Ale až budu europoslancem, zjistím si to. Ostudou pana Falbra je, jak vulgárně se vůči lidem vyjadřuje. Jestli je to tak, že platy poslanců se dávají za účast, je to divné. To si to tam pak může někdo jen odsedět, aniž by reálně pečlivě zkoumal návrhy zákonů,“ upozornil Mach.

Spíše diety, nebo ať si plat rozdělí, navrhuje Opravilová

Kandidátka KSČM Esma Opravilová k tomu dodává: „Nelíbí se mi používání vulgárních výrazů v politice. Vždy jsem byla příznivcem toho, abychom měli politiku korektní a vrátili ji co nejblíže k lidem. Pokud budeme požívat vulgarismy, tak to bude vyznívat spíše v náš neprospěch. Zvolila bych dvě formy kompenzace jednodenního pracovního výkonu: buď formou jednodenní diety, nebo alikvótní rozdělní mezi stávajícího a nově zvoleného poslance Evropského parlamentu," sdělila Opravilová. Fakt, že europoslanci Falbr a Březina nevěděli nic o svých platech přisuzuje možnému selhání lidského faktoru. 

Podle tiskové mluvčí Evropského parlamentu Marjorie van den Broeke podobná situace vzniká poprvé od roku 2009, kdy Evropský parlament převzal odpovědnost za platy svých poslanců. Do té doby určovaly pravidla jednotlivé členské státy. Volby do europarlamentu se uskuteční 23. a 24. května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…