Faltýnek nepřišel, zahájil Železný v ČT. A strhlo se něco, co neukazujte Babišovi

14.03.2019 9:20

Ve včerejších Událostech, komentářích se měl objevit Jaroslav Faltýnek a vysvětlovat svou roli v kauze Kapsch. Ale neobjevil se. Místo něj byl vyslán Milan Feranec, kterému protivníka dělal Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. Stanjura trval na svém prohlášení, že Faltýnek vypráví pohádky ovčí babičky a že dělá v celé věci zmatek. A Feranec seděl, bavil se, ale odpovědi na otázky neznal.

Faltýnek nepřišel, zahájil Železný v ČT. A strhlo se něco, co neukazujte Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vernisáž obrazů Jaroslava Faltýnka nazvaná Staří blázni jsou bláznivější než mladí. Součástí byla i charitativní dražba

Ve včerejších Událostech, komentářích se měl Jaroslav Faltýnek objevit, ale svou účast na poslední chvíli zrušil. Za ANO tedy do studia přišel místopředseda  rozpočtového výboru Milan Feranec. První otázka byla nabíledni: Proč Jaroslav Faltýnek nejdřív účast přislíbí, a pak ji zruší? Jakub Železný dodal, že argument, že to chtěl nejdřív říci poslancům, neobstojí, protože to, že to zítra bude říkat poslancům, věděl již včera. Feranec na otázku neměl odpověď. „Asi si to rozmyslel. To se zeptejte jeho,“ řekl Železnému. Ten se ještě ptal, zda bude reprezentovat názory poslance Faltýnka, nebo hnutí ANO. „Já řeknu své názory na tyto záležitosti a co o tom vím,“ prohlásil Franec s tím, že Faltýnka zná již dlouho.

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí

Nejdříve se Ferance ptal, zda Faltýnek řekl to, co jako záznam z policejních odposlechů zveřejnilo Právo. Feranec odvětil, že žádné policejní odposlechy neviděl, a tvrdil, že jsou nepotvrzené. Ale to mu Železný vyvracel tím, že policejní prezident ministru vnitra Hamáčkovi řekl, že od policie odposlechy neunikly, ale jejich pravost nezpochybnil. Feranec prohlásil, že neví, zda je to pravda, odmítl spekulovat o tom, co psala média. „Mně to připadá jako vrtěti psem,“ popsal kauzu.

K Ferancovi přibyl Zbyněk Stanjura, který již dříve Faltýnkova slova o kauze prohlásil za pohádky ovčí babičky a Železný chtěl vědět proč. „Nejdřív jsme slyšeli, že byl členem nějaké koaliční dopravní komise a z tohoto titulu řešil mýto. Když se podíváte do časového rámce, tak ty schůzky proběhly v období, kdy už ten tendr dávno běžel, kdy všichni 4 uchazeči prošli kvalifikačními předpoklady a kdy měli zpracovat své konkrétní nabídky s konkrétní cenou. Pak se ukázalo, to byla ta první pohádka, že ta koaliční rada či skupina ho nepověřila. Druhá pohádka byla, že vyjednal slevu 1,5 miliardy. Já se ptám jak, když to bylo v okmažiku, kdy ti 4 uchazeči měli férově soutěžit. Jestli obešel všechny čtyři a říkal jim: ty dej málo, ty dej málo...“ vysvětloval svou nedůvěru k Faltýnkově verzi předseda poslaneckého klubu ODS. Dodal, že pokud chtěl Faltýnek s předsedou ÚOHS něco řešit, tak se měl s Rafajem sejít v Praze na půdě Sněmovny.

Feranec tvrdil, že se zde míchají různá časová období. „Ta debata o slevě, to není z hlediska toho tendru, který probíhal,“ tvrdí místopředseda. „Bylo to v rámci jednání, ještě před vyhlášením tendru, kdy se musela prodloužit smlouva s Kapschem o tři roky a tam se jednalo o slevě. Ano, tam je miliarda a půl, to je pravda,“ vysvětloval. Stanjura za už nestandardní prohlásil to, že o slevě nejednal ministr dopravy. A obvinil Ferance, že dohromady to motá ANO, protože debata je o schůzkách z listopadu 2017, zatímco oni do toho pletou vyjednávání z roku 2016. „Vy řeknete, že jednal před rokem a půl o slevě, to je ta pohádka, to nemá žádný smysl. To taky mohl říct, že podporoval rozpočet fondu na rok 2015, a proto se s ním sešel v roce 2017. To je tak směšný argument, proč ta schůzka proběhla, to nemá žádný smysl,“ tvrdil Stanjura a dodal, že i to, kdo slevu vyjednal, se měnilo. Nejdříve Andrej Babiš, následně Dan Ťok a teď Jaroslav Faltýnek.

Stanjurovi přijde divné, že se Faltýnek sešel s jedním z uchazečů v soutěži a hned poté běžel za tím, kdo má soutěž pískat. A dodal, že u jednání byl také radní za Brno-střed Švachula, na jehož roli se Ferance také ptal. Feranec znovu nevěděl a dodal, že by se měl Stanjura zeptat těch, kdo u jednání byli. Železný debatu o Faltýnkovi raději ukončil.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…