Farář prý až v Dachau pochopil, co jsou Vánoce

24.12.2012 19:20

Vánoce v historii řada lidí prožívala v nelehkých časech. V tomto smyslu byly Vánoce velmi obtížné pro lidi v koncentračních táborech i pro naše letce v britské RAF. Ti všichni vzpomínali na své blízké, o kterých neměli žádné zprávy.

Farář prý až v Dachau pochopil, co jsou Vánoce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adventní věnec

Server Prvnizpravy.cz připomíná, že piloti na britských základnách prožívali své osamění a strach i díky tomu, že Angličané slaví Vánoce až 25. prosince a Štědrý den byl pro ně normálním večerem. V kronice 313. bombardovací perutě je uveden záznam, že piloti dostali jako nadílku vánočku, pár ponožek, svetr a rukavice.

V koncentračních táborech a nacistických věznicích prožívali vězni Vánoce rovněž těžce, mnozí jich však využívali k meditacím a vnitřnímu posílení. Například teolog a filosof Jaroslav Šimsa se v dopise z Dachau svěřil manželce, že zde porozuměl vánočnímu příběhu ve zcela novém světle. „Teprve nyní rozumím plněji smyslu vánočního poselství evangelia, nyní začínám více chápat svět Augustův a Herodesův a svět Marie a pastýřů a Ježíše samého,“ napsal.

Židovská komunita si ve stejných dnech připomínala svůj svátek Chanuka. I oni tajně slavili. Ačkoliv bylo přísně zakázáno se modlit a provádět jakékoliv rituály, přesto se objevily případy neskrývaného přihlášení k víře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…