Farský „v háji“. Piráti to trhají, řekli dost

14.01.2022 9:05

V koaličním kotli Pirátů a Starostů to hlasitě bublá. Nedávno pod něj přiložil i poslanec Jan Farský (STAN), který se sice v Libereckém kraji nechal zvolit poslancem, ale voličům neřekl, že se zanedlouho chystá odjet na osmiměsíční stáž do USA na univerzitu v Oregonu. Mandát českého vládního poslance si přitom hodlá ponechat. A Piráti v Libereckém kraji bouchli do stolu.

Farský „v háji“. Piráti to trhají, řekli dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Farský

Od vyhlášení výsledků voleb v říjnu 2021 v koalici Pirátů a STAN roste napětí. Svůj podíl na tom má samotný volební výsledek. Koalice získala místo 25 procent hlasů, na které si věřila, jen necelých 16 procent, což znamenalo, že šéf Pirátů Ivan Bartoš musí zapomenout na premiérské křeslo, ale navíc došlo k tomu, čeho se někteří Piráti obávali, kandidáty STAN, kteří byli ve svých obvodech často známější než Piráti, voliči vykroužkovali do poslaneckých lavic na úkor Pirátů a Ivan Bartoš má ve Sněmovně pouze tři stranické kolegy poslance.      

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Anketa

Je omluvitelné, že poslanec Farský jede na půl roku studovat do USA?

hlasovalo: 31241 lidí
Před časem pod kotel vzájemných koaličních třenic přiložil také poslanec STAN Jan Farský, který oznámil, že se sice v Libereckém kraji nechal zvolit poslancem, ale voličům neřekl, že se zanedlouho chystá odjet na osmiměsíční stáž do USA na univerzitu v Oregonu. Mandát českého vládního poslance si přitom hodlá ponechat. 

A Piráti v Libereckém kraji, koaliční kolegové Farského, bouchli do stolu.   

„Pro Piráty v Libereckém kraji je nepřijatelné, aby lídr společné kandidátky porušil slovo dané voličům a půl roku strávil mimo Poslaneckou sněmovnu. Ohrožuje to nejen sílu hlasu reprezentující v Parlamentu náš kraj, ale také důvěru občanů v politickou práci. Koalici Pirátů a Starostů ve Sněmovně zastupují jen dva poslanci za Liberecký kraj,“ upozornili Piráti z Libereckého kraje v ostře formulovaném prohlášení.  

„Je pro nás nepředstavitelné, že jeden z nich bude několik měsíců mimo výkon své volené funkce. Dle dostupných informací věděl Jan Farský o kladném vyřízení své žádosti o studijní pobyt již na jaře 2021. Zamlčením úmyslu zúčastnit se jej uvedl především voliče, ale i své koaliční partnery úmyslně v omyl. Prioritou zvoleného zástupce musí být výkon svěřeného mandátu. Pokud má Jan Farský jiné priority, měl by uvolnit své místo v Poslanecké sněmovně,“ konstatovali také liberečtí Piráti.

Piráti z Libereckého kraje doslova uvedli:

Prohlášení Pirátů Libereckého kraje: Farský by měl uvolnit své místo ve Sněmovně

Jan Farský kandidoval v Libereckém kraji jako lídr společné kandidátky hnutí STAN a  Pirátů. Dlouhodobě bojujeme za to, aby se politici věnovali uvolněné funkci, do níž byli zvoleni, na plný úvazek. To se projevilo i v celostátní koaliční dohodě s hnutím STAN před parlamentními volbami.

Pro Piráty v Libereckém kraji je nepřijatelné, aby lídr společné kandidátky porušil slovo dané voličům a půl roku strávil mimo Poslaneckou sněmovnu. Ohrožuje to nejen sílu hlasu reprezentující v Parlamentu náš kraj, ale také důvěru občanů v politickou práci. Koalici Pirátů a Starostů ve Sněmovně zastupují jen dva poslanci za Liberecký kraj.

Je pro nás nepředstavitelné, že jeden z nich bude několik měsíců mimo výkon své volené funkce. Dle dostupných informací věděl Jan Farský o kladném vyřízení své žádosti o studijní pobyt již na jaře 2021. Zamlčením úmyslu zúčastnit se jej, uvedl především voliče, ale i své koaliční partnery úmyslně v omyl.

Prioritou zvoleného zástupce musí být výkon svěřeného mandátu. Pokud má Jan Farský jiné priority, měl by uvolnit své místo v Poslanecké sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…