Fašisté na nás tahají nože. Zmrdi, rozléhá se internetem po pobodání muslima v Praze. Ať to raději nečte Zeman

01.02.2016 7:24

Sociální sítě se začínají plnit reakcemi na útok na muže islámského vyznání, kterého se měli dopustit dva holohlaví muži v sobotu ráno v Praze. Zpravodajské servery uvádí, že ataku předcházelo několik výhrůžek přítelkyni napadeného i nasprejování hákového kříže na jeho auto. Vedle pohoršení nad tímto násilným činem zaznívají „výčitky“ směrem k prezidentu Zemanovi či iniciativě Islám v ČR nechceme. Mají prý na nastalé situaci svůj díl viny.

Fašisté na nás tahají nože. Zmrdi, rozléhá se internetem po pobodání muslima v Praze. Ať to raději nečte Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlitba k Alláhovi

Anketa

Co bude na konci roku 2018 dělat Miloš Zeman?

hlasovalo: 24109 lidí

 „Máme v ČR pokus o vraždu z nenávisti. Obětí je muslim pomáhající uprchlíkům. Už nečelíme jen výhrůžkám vraždou, deportací, znásilněním. Už nečelíme jen verbálním útokům, plivancům a fackám. Fašisté na nás tahají nože,“ zveřejnil na Facebooku aktivista Jan Vrobel, který sám loni na podzim pomáhal uprchlíkům v Maďarsku a Srbsku.

Později své stanovisko ještě o trochu přitvrdil. „Distancují se Zeman, Okamura, Konvička a další zmrdi, co v český společnosti už měsíce přikládají pod kotel, kterej směřuje k vulgarizaci, davové nenávisti, rasové kriminalitě a pogromům, od činů dvou zákeřnejch hajzlů, co pobodali člověka jen za jeho původ a pomoc uprchlíkům? Nebo budou mlčky schvalovat to, na čem mají beztak podíl?“ zamýšlel se.

Útok na muže islámského vyznání mu zjevně nedal spát, a tak v pondělí ráno zveřejnil na Facebooku další komentář. „Pro mě je to šílenej masakr, to jste si asi všimli,“ konstatoval s tím, že pro něho jako člověka, „kterej si pamatuje, že před 10 lety neměl nikdo s islámem žádnej problém, ačkoli muslimů a teroristických útoků bylo na světě zhruba stejně jako teď, jako pro člověka, kterej pamatuje doby, kdy absolutní kreténi neměli tak široké pole působnosti a platformy pro vyjadřování, fakt nesu hodně, hodně těžko, co se kolem mě teď děje a co kolem sebe den ode dne slyším“.

Podle aktivisty Pražského Majdanu Tomasze Peszynskiho se jedná o teroristický útok. A spáchal ho nikoliv muslimský uprchlík, ale český „nácek“. „Rubikon byl překročen… když prezident mluvil o kalašnikovu, tak nůž se zdá jako mírný prostředek…“ míní Peszynski.

„Opravdu je potřeba se proti tomu postavit! Tento útok byl veden na člověka, s kterým jsem si podal ruku, na přítele mé známé… Násilí se blíží ke mně… Násilí se blíží k vám… Je to blíž než si myslíte…“ dodává.

Publicista a jeden z administrátorů facebookové iniciativy „Proti projevům nenávisti“ Jakub Hein varuje před pogromy. „Víkendové napadení muslima v Praze ukazuje, jak blízko k pogromům máme, pokud nedokážeme veřejně odsoudit všechny, kteří k nim, byť nepřímo, vyzývají,“ myslí si.

„Pokud se potvrdí, že v Praze pobodali muslima, protože je muslim, jsem zvědavý na reakci Miloše Zemana. Jen připomínám, že v roce 1997, po vraždě súdánského studenta, přišel na demonstraci proti rasismu a oznámil, že jako předseda Sněmovny navrhne zákaz hnutí skinheads...“ vzpomenul komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Jeho kolega z novinářské branže Petr Kamberský si posteskl, že se „vracej devadesátky, akorát místo cikánů honíme muslimy“. Následně dodal, že je dnes vlastně mnohem hůř, neboť tehdy to tiše, ale ani hlasitě nepodporoval prezident republiky. „Vlastně ne. Nevěřím, že se dnes útočníci mohou spolehnout na sympatizující policajty, státní zástupce a soudce,“ doufá.

„Možná jsou někde teroristé islámského vyznání, u nás v Česku to nicméně naopak vypadá na antiislamistické nácky,“ konstatoval poslanec za hnutí ANO Jiří Zlatuška.

Studentka Johanna Nejedlová se bojí, že nás čekají krušná léta. „Neustále se volá po tom, aby se muslimové distancovali od všech zvěrstev a útoků spáchaných pod zástěrkou islámu a omlouvali se za ně. Ale kdy se začnou za útoky, jako byl ten sobotní, omlouvat představitelé IvČRN a dalších spolků, které bojují za svobodu a bezpečí v našich zemích? Co se bude muset stát, aby se xenofobní veřejná debata posunula směrem k racionální demokratické diskuzi o rizicích a opatřeních potřebných k zvládnutí problematiky uprchlíků. Kdy se součástí této debaty stane radikální odsouzení jakékoliv xenofobie, násilí a rasismu? Obavám se, že pokud se něco takového urychleně nestane, čekají nás krušná, nebezpečná léta,“ uvedla v komentáři pro server A2larm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…