Feminizovaná zahraniční politika zabrání válkám, tvrdí vážně švédská vláda. Vydává k tomu brožuru, ze které se má celý svět učit

02.09.2018 17:20

Švédská vláda chce být naprosto jedinečná, razí specifickou zahraniční politiku a doufá, že se jí budou inspirovat i další země světa včetně Česka. Částečně se to prý už daří.

Feminizovaná zahraniční politika zabrání válkám, tvrdí vážně švédská vláda. Vydává k tomu brožuru, ze které se má celý svět učit
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Ministryní zahraničí Švédského království je od roku 2014 sociální demokratka Margot Wallströmová. Je otázka, zda jí bude i po nadcházejících sněmovních volbách, které se uskuteční příští týden. Předvolební průzkumy dávají šance na úspěch Švédským demokratům, krajně pravicové straně, která se vymezuje především proti migrantům. Snad pro případ, že by Margot Wallströmová svůj post neobhájila, sepsala manuál švédské zahraniční politiky, kterým by se prý mohly řídit i další země. Základním stavebním prvkem této koncepce je feminizace švédské zahraniční politiky.

Na internetových stránkách švédské vlády je koncepce této politiky shrnuta v materiálu, který čítá více než sto stran. Tvrdí se v něm, že feminizace zahraniční politiky pomůže zabránit válkám. Tato politika má i praktické důsledky. Švédsko vysílá do světa stále více žen diplomatek.

„Rovnost pohlaví je cílem sama o sobě, ale je také zásadní pro dosažení ostatních obecných cílů vlády, jako jsou mír, bezpečnost a udržitelný rozvoj. (…) Výzkum ukazuje, že genderově rovné společnosti se těší lepšímu zdraví, silnějšímu hospodářskému růstu a vyšší bezpečnosti,“ stojí v manuálu, o němž české čtenáře informuje server iDNES.cz.

Švédská ministryně zahraničí věří, že feministická zahraniční politika najde své zastánce i v dalších zemích. Částečně se to prý už daří. Některé její prvky prý převzaly Afghánistán, Irák, Barma, Súdán a údajně dokonce i Česká republika.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …