Feri? Bartošové přišla nechutnost. Nadávky a výčitky

11.06.2021 10:33

Kauza Dominika Feriho rozproudila i v českém prostředí debatu o vztazích mužů a žen a jejich akceptovatelné podobě. A jednou z nejaktivnějších účastnic se stala moderátorka Událostí na České televizi Linda Bartošová.

Feri? Bartošové přišla nechutnost. Nadávky a výčitky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Moderátorka ČT Linda Bartošová v interview U kulatého stolu

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí
Symbolem debaty o sexualizaci žen se Bartošová stala především díky své osobní historii. V roce 2012 se účastnila finále soutěže Česká miss a byla vybrána do soutěže Miss World. Zároveň je, jak sama zdůrazňuje, řádnou absolventkou Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Na Bartošovou je „více vidět“ od loňského podzimu, když se po odchodu Daniely Písařovicové stala členkou moderátorského týmu hlavních večerních zpráv. Již předtím se ale do debat o vztazích mezi muži a ženami a módě MeToo vášnivě zapojovala.

Třeba když bývalý redaktor zpravodajství ČT Filip Horký mistroval herce Maroše Kramára, že nemá sahat televizním maskérkám na zadek (po jedné z menších vlnek MeToo vloni v červnu), výzvou „Chlapi, pojďme si uvědomit, že žena proti nám je lidská bytost, kterou musíme respektovat.“ Bartošová jej na Twitteru zpražila: „Mám radost, že ses od doby, kdy jsi hodnotil příchozí redaktorky na směnu ne zrovna uctivým způsobem, posunul“. Ocenila Horkého „progres“.

Horký si pak sypal na hlavu popel, že „člověk si uvědomí, že co je pro muže pubertální nevyzrálá poznámka, to může ženě velmi ublížit“.

 

 

Když začala současná velká vlna veřejné debaty o sexualitě v souvislosti s poslancem Dominikem Ferim, Linda Bartošová opět vstoupila do ringu. Napsala obsáhlý článek na Aktuálně.cz, kde píše o „černé díře oplzlosti“ a mimo jiné cituje lascivní tweety, které jí chodí. Kromě toho tam popsala například zážitky s mužem v rukou v kalhotách, pokoušejícím se (marně) zamknout s ní v kupé vlaku.

Nevybavuje si prý, že by si ona či její kamarádka dovolila sáhnout bez dovolení na mužské tělo, zatímco opačně se to děje běžně.

CELÝ ČLÁNEK ZDE

Tyto zážitky přitom Bartošová nevydýchává snadno. „V jeden moment, bylo mi kolem dvaceti, jsem se přestala malovat, začala jsem se halit do roláků a svetrů, přecházela jsem ulici, když jsem viděla mužské uskupení, které mělo „nabito", už jen tím, že jich bylo víc a byli spolu. V práci jsem se choulila chodbami, volila delší, ale schovanější cesty, aby mě nikdo moc neviděl,“ vzpomínala.

Bartošová to vidí tak, že je „automaticky objektivizována“. A pokud se brání, je to v české konzervativní společnosti označeno za „feministické žvásty“.

Později na svém Twitteru upřesnila, že nemá nic proti „slušným komplimentům“.

Přesto se v reakci na její článek rozproudila živá debata na sociálních sítích. Zabředl do ní zejména advokát jménem Petr Němec, který vyjádřil údiv, že nelibost nad komentáři mužů vedla Bartošovou právě k účasti v soutěži Miss. Bartošová to nazvala jako „předpotopní argument“, a na advokáta se sesypala kritika.

 

 

Reagoval tedy dalších tweetem, podle kterého je stěžování Bartošové farizejstvím: „Je to o tom, že byla součástí byznysu, kde se z žen dělá jen sexualizovaný objekt, vytěžila z toho co mohla, stala se i díky toho moderátorkou“. Moderátorka prý byla aktivním hráčem problému, nikoliv jeho obětí.

To zase nenechala bez komentáře Linda Bartošová: „Do soutěže krásy jsem se v osmnácti dostala náhodně, ale ano, samozřejmě vědomě a konsenzuálně. Brzy jsem zjistila, že chci žít jinak a tak jsem svou realitu poctivou prací změnila.“

Naposledy přispěla do debaty zveřejněním příspěvku, okomentovaného lapidárně „fajn lidé mezi námi“. Napsal jej pravděpodobně fanoušek Dominika Feriho, který těžce vydýchával, že kauza obtěžování semlela jeho idol.

„Feri byl nejlepší a kvůli lidem jako jste vy musel jít do hajzlu,“ napsal na začátek, než přešel do tykání a na konci i do sprostých slov. „I kdybys stokrát byla miss, tak vzadu v hlavě budeš mít stokrát pocit, že jseš méněcenná malá holka, a to do té doby, než se ti podaří zničit kariéru nějakému úspěšnému chlapovi. Všechny jste stejný a zasloužíte si všechno, co se vám děje. Doufám, že zdechneš.“

 

Linda Bartošová působí v redakci zpravodajství České televize již od studií, od roku 2014. Od loňského podzimu moderuje Události a Události, komentáře. V této pozici zaujala například tvrdým rozhovorem s premiérem Babišem v době koronakrize.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …