Feriho kauza? Ruská stopa! Bojovnice s dezinformacemi má jasno

27.05.2021 10:13 | Ze sítí

O odhaleních v kauze Feri se objevila nová teorie. A to, že kauza vznikla právě teď, aby se zakryly všechny ostatní. „V tom, jak zaplavit informační prostor polarizačním tématem, kde se všichni pohádají se všemi, jsou Rusové nejlepší na světě,“ tvrdí novinářka Alexandra Alvarová, známá svým bojem proti dezinformacím. To ovšem připadá absurdní a hloupé Janu Zahradilovi z ODS. Dřív takoví konspirační teoretici byli k smíchu, řekl europoslanec a vzpomněl si na Petra Cibulku. „Dnes s hrůzou zjišťuji, že podobné typy, jejichž mysl již konspirace zcela ovládly, jsou pomalu součástí hlavního proudu a část médií i politiků na to také naskočila,“ varuje. A není sám.

Feriho kauza? Ruská stopa! Bojovnice s dezinformacemi má jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dominik Feri

Ohledně kauzy Feri panují různé názory. Někteří ji považují za skandál, který mohl propuknout již dříve, protože o poslancově chování se v redakcích vědělo, ale nic nebylo prokázáno. „Ty informace, nepotvrzené, se tu objevují rok, možná déle,“ uvedl komentátor Seznamu Jindřich Šídlo na CNN Prima News. Ale ověřit se je dříve nepodařilo.

Naopak v TOP 09 mají někteří za to, že se jedná o předvolební boj, například senátor Tomáš Czernin. „Zavání mi to tím určitě. Ta doba, kdy to najednou vyplavalo. Jestli to jsou několik let staré záležitosti, tak se to mělo řešit hned. Jsou tam i zvláštní okolnosti, že někde jsem četl, že se to děvče pouze někde zmínilo a poté nechtělo vypovídat a pak najednou vypovídalo, je to celé zvláštní,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Ovšem jsou tací, kteří jdou v teoriích ještě dál. Například novinářka Alexandra Alvarová, proslulá svým bojem proti dezinformacím. „Na Klause právě prasklo, že poslal Rusákům 1,3 miliardy dolarů, které pak Zeman nechtěl zpět. V Paříži prasklo, že Rusáci nabízeli influencerům 2000 dolarů za ostouzení vakcín. E-maily uniklé z Hradu ukázaly, že o tom, kdo smí v diplomacii zastupovat ČR, rozhoduje nikým nezvolený ruský místodržící Nejedlý. V ČT vrcholí bitva o nepřátelské převzetí Rady ČT,“ jmenovala kauzy, které předcházely článku A2larmu a Deníku N.

Alvarová nemá pochyby, že kauza Feri má pravdivé základy. Ale to, že skandál vznikl zrovna teď, považuje za cílené chování. „A tak se logicky musela objevit kauza Feri. Jistě, věřím, že se to stalo. Ale takhle funguje kompro, vytáhnete ho, když ho potřebujete. Jinak na něm sedíte a čekáte,“ mínila na Facebooku.

„A v tom, jak zaplavit informační prostor polarizačním tématem, kde se všichni pohádají se všemi, jsou Rusové nejlepší na světě. Tohle je život v digitálním stroji, jehož algoritmy pomáhali parametrizovat. Přece nemohou dopustit, abychom si uvědomili, kdo je tady ve skutečnosti škodná v revíru,“ spekuluje autorka knihy Průmysl lži.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí
Tuto teorii o načasování Feriho kauzy už sepsul europoslanec Jan Zahradil. „Tohle je asi největší bizár, co zatím v souvislosti s ‚aférou Feri‘ zazněl. Pisatelka zcela vážně tvrdí, že její načasování je součástí ruské informační války a má odvést pozornost od jiných závažnějších případů,“ reagoval na příspěvek Alvarové.

„Já jsem od Apoleny Rychlíkové & spol. ideově vzdálen celá světelná léta. Ale absurdní pokus naznačit, že v A2larmu celou tuto causu odstartovali na jakýsi pokyn z Moskvy, nebo že k tomu byli domanipulováni, je nejen bezmezně hloupý, nýbrž v současné atmosféře stihomamu a špionománie i zákeřný. Vždy se najde pár paranoiků, co tomu uvěří,“ odsoudil konspirační teorii.

A dodal, že to není jen další hloupý příspěvek na sociálních sítích. „Autorka, paní AA, je ale v jistých kruzích považována za ‚experta‘ na dezinformace a tzv. hybridní válku a má veřejný dosah. Pohybovala se léta v blízkosti KDU-ČSL, za ministra Petříčka dokonce přednášela o tématu na Diplomatické akademii. A zdaleka není jediná,“ varuje europoslanec. Alvarová publikuje například na Foru24 Pavla Šafra.

Zahradil dodává, že v devadesátých letech byli takové konspirační teorie pro smích a jejich autoři také a přidal příklady: „Ať to byl pan Dolejší se svou analýzou 17. listopadu (oblíbená tehdy Sládkem) nebo P. Cibulka se svými seznamy agentů KGB a později siderickým kyvadélkem k jejich odhalení.“

„Dnes s hrůzou zjišťuji, že podobné typy, jejichž mysl již konspirace zcela ovládly, jsou pomalu součástí hlavního proudu a část médií i politiků na to také naskočila. Není valného rozdílu mezi těmi, kdo vidí za vším ilumináty a korporace, a těmi, kdo pro změnu za vším vidí vliv nepřátelských agentů z ‚Východu‘. Šíření této podezřívavosti a psychózy považuji za nebezpečné, protože to nahlodává důvěru v přirozený politický vývoj a demokratické procesy a posiluje všeobecnou skepsi,“ shrnul europoslanec ODS.

Kromě Zahradila si teorií Alexandry Alvarové všiml také Ondřej Tesárek, známý jako youtuber Bratříček. „Ok, vzdávám to. ‚Apolena pracuje pro Rusko‘ je tak absurdní, že to nepřekoná NIC. Ani Hollan, ani Maláčová, ani já, NIC!“ bavil se výplodem antidezinformační novinářky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…