Fetišizace vlastnického práva? Doktor Křeček rozebral názory klinikářů z pohledu právníka

19.01.2019 12:09

Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček se ve svém komentáři v blogu na serveru Aktuálně.cz vyjádřil k tzv. autonomnímu sociálnímu centru Klinika. Podle jeho slov není Klinika černobílá.

Fetišizace vlastnického práva? Doktor Křeček rozebral názory klinikářů z pohledu právníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

„V souvislosti s událostmi kolen pražské, žižkovské Kliniky resp. tzv. autonomního centra se rozvinula pestrá debata daleko přesahující běžný exekuční zákrok. Jako by se věc dotýkala vážných a obecných problémů společnosti. Zajímá mne v této souvislosti otázka nedotknutelnosti vlastnictví, představy o fetišizaci vlastnictví, jak tuto myšlenku vyslovil jeden z mluvčích tohoto žižkovského uskupení a také představy o ‚uzdravujícím‘ efektu takových počínání,“ poznamenal Křeček a zamyslel se nad tím, co vlastně znamená ona nedotknutelvost vlastnictví. 

Původní text ZDE.

„Vždyť vlastnictví nemovité věci nemůžete nabýt ani pozbýt jinak než podle zákonných ustanovení, nemůžete ji vytvořit nebo přetvořit podle svých představ, ale jen podle nepřekročitelných představ autorů stavebního zákona, nemůžete ji užívat podle svého, ale jen s ohledem na množství vaši vůli determinujících právních předpisů, nemůžete jí dát do nájmu podle svých podmínek, ale jen podle ustanovení občanského zákoníku a dokonce ji ani nemůžete zlikvidovat jinak, než podle názorů zákonodárce,“ dodal a zeptal se, kde je ona fetišizace a nedotknutelnost. 

„Je-li obsahem vlastnictví nedělitelná symbióza práva vlastnit a současně povinnost se chovat se podle právních předpisů, co nastane, pokud jako vlastník právo a zákon nerespektuji? Opravňuje to někoho jiného ke stejnému nerespektování mého práva? Jistěže ne, ale takové případné nerespektování práva od nevlastníka není o nic více morálně odsouzeníhodné než porušování práva vlastnického,“ poznamenal Křeček. 

Závěrem pak dodal, že jistě mají v mnohém pravdu ti, kteří tvrdí, že ve squatterské komunitě může část mládeže specifickým způsobem realizovat právo na domov a uspořádat si po svém i mezilidské vztahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…