Fiala: Klausové nemají s demokratickou pravicí nic společného. Podporují Rusko

21.03.2019 7:13

Předseda ODS Petr Fiala slibuje, že bude ostřejší. Zároveň se také v rozhovoru pro Seznam Zprávy vyjádřil k tomu, jaké to bylo vyloučit ze strany Václava Klause mladšího.

Fiala: Klausové nemají s demokratickou pravicí nic společného. Podporují Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

„Jakékoliv vyloučení není nic radostného. Ale byl to naprosto nutný krok. Možnost, že bychom existovali společně, neexistovala poté, jak Václav Klaus vystupoval proti naší politice, proti našim kandidátům,“ sdělil. „Ta situace byla neudržitelná,“ dodal, že vystupování Václava Klause nebylo zkrátka v souladu s programem ODS. 

Anketa

Dostane se TOP 09 do příští Poslanecké sněmovny? Ať už sama, či v rámci předvolebního spojenectví?

5%
95%
hlasovalo: 11338 lidí

Video najdete ZDE.

„Není moc horších věcí, než když je pro voliče strana nečitelná. A to se v poslední době stávalo a my jsme to museli řešit. Spíš bych se ptal, být novinářem, Václava Klause, proč tak dlouho zůstával ve straně,“ dodal Fiala s tím, že Klaus nebyl vyloučen za názory. „Vejde se k nám široké spektrum názorů i osobností. Ale něco jiného jsou názory a něco jiného je jasné vymezování proti programu,“ dodal. 

K Václavu Klausi staršímu pak uvedl, že již 11 let stranu nijak nepodporuje. „Výroky Václavů Klausů už mě nezajímají. S demokratickou pravicovou politikou to nemá nic společného. Jestliže tady někdo prosazuje proruské názory, myslí si, že spása přijde od nějakých autoritativních režimů, není to nic slučitelného s politikou, která je demokratická. Ani Václav Klaus starší, ani Václav Klaus mladší už mě poučovat nebudou,“ rozčílil se Fiala.  

Fiala podle svých slov dovedl ODS z klinické smrti do pozice druhé nejsilnější strany v Poslanecké sněmovně. „Ale není to proto, že stará ODSka bude pokračovat ve starých kolejích. Ale je to proto, že jsme nabídli program, že dáváme svým voličům seriózní odpovědi. Pokud chce být politická strana úspěšná, musí nabízet dobrou budoucnost,“ sdělil muž, jenž by rád dostal svou stranu do vlády. „Musíme být alternativou mocensky k hnutí ANO,“ dodal. Andrej Babiš a jeho hnutí podle něj dělá jednoznačnou levicovou politiku. 

Zároveň Fiala slíbil, že bude ostřejší. „Jsem připravený jít do všech střetů s ještě větším nasazením a budu přemýšlet, kde mohu ještě přidat. Ta ráznost a pevnost se neprojevuje ve slovech, protože tady je spousta žvanilů, za nimiž je prázdno, nic nedokázali. Za mnou prázdno není. Já nebudu přitvrzovat tak, že budu lidi urážet, vysmívat se jim nebo že se budu s prominutím chovat jako hovado,“ odpověděl Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…