Fiala: Pokud u nás požádá celkem 500 tisíc Ukrajinců, bude to pro Česko složité

01.11.2022 11:14 | Ze sítí

Premiér Petr Fiala (ODS) se spolu s dalšími sedmi ministry vrátil v úterý dopoledne z Kyjeva. Hned v úvodu tiskové konference oznámil novinářům, že cesta zcela naplnila svůj účel, neboť se podařilo vytvořit další prostor pro české firmy. Premiér podnikatele vyzval, aby se příležitosti chopili. Fiala také oznámil, že na Ukrajinu zamíří 20 milionů korun na koupi dieselových generátorů pro Lvov a Dnipro. Došlo i na uprchlickou krizi a otázku, kolik uprchlíků z Ukrajiny ještě do Česka přijde.

Fiala: Pokud u nás požádá celkem 500 tisíc Ukrajinců, bude to pro Česko složité
Foto: Instagram Petra Fialy
Popisek: Petr Fiala a Volodymyr Zelenskyj

„Ta cesta naprosto splnila svůj účel a byla nepochybně přínosná pro Českou republiku i pro podporu Ukrajiny,“ začal Fiala před kamerami ČT.

„My jsme přijížděli do Kyjeva v situaci, kdy byl znovu vystaven útokům, stejně jako další ukrajinská města. Ať už ze strany raket nebo dronů. Měli jsme možnost vidět i obytné budovy, které byly zničeny při posledních raketových útocích. Byly tam i oběti na životech. A na tom všem jsme si znovu připomněli, čemu jsou dnes a denně Ukrajinci vystaveni,“ oznámil Fiala s tím, že všechny členy vlády, kteří byli na cestě s ním, se utvrdili v tom, že Ukrajinci mají na svou obranu dostat vše, co potřebují. „Odhodlání a hrdinství mají,“ ujistil Fiala.

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

Posléze dodal, že mluvili s vládou Ukrajiny o budoucí spolupráci v obranném průmyslu, v energetické oblasti, ve zdravotnické oblasti a v některých dalších. Ukrajinská vláda se zavázala, že bude přátelsky přijímat české firmy.

„To je velká příležitost pro firmy a my je vyzýváme, aby se toho využily. Je to jedinečná příležitost daná jednak tím, jaké jméno dnes Česká republika na Ukrajině má, ale i tím, že Ukrajina momentálně prochází transformací,“ připomínal Fiala.  

Fiala oznámil, že by byl rád, kdyby české firmy věnovaly pozornost především Dněpropetrovské oblasti, byť jedním dechem dodal, že české firmy mohou působit na celém území Ukrajiny. Všude, kde to uznají za vhodné.

„My jsme přesvědčeni, že Rusko je potřeba dostávat do stále větší izolace. Víme, že sankce fungují. A proto je potřeba v nich pokračovat,“ pravil Fiala s tím, že Rusko i navzdory sankcím dál vede válku a k tomu porušuje mezinárodní dohody, včetně dohody o vývozu ukrajinské zemědělské produkce do světa. A právě proto, že se Rusko chová právě takto, je podle Fialy třeba v sankčním tlaku pokračovat. I kvůli zemím Afriky a Asie, které na ukrajinskou zemědělskou produkci zoufale čekají. „Mezinárodní společenství si nemůže dovolit, abychom v důsledku nedostatku potravin připustili destabilizaci situace např. v pásmu severní Afriky. Tam jsou skutečně země, které jsou závislé na dovozu obilí z Ukrajiny,“ pokračoval Fiala.

Řekl též, že Ministerstvo zahraničí ČR oznámilo, že na Ukrajinu dorazí i 20 milionů korun, které půjdou na zakoupení dieselových generátorů ve Lvově a Dnipru tak, aby se Ukrajina lépe vyrovnala s ruskými útoky na svou energetickou síť.

Slovo dostal také Vít Rakušan, který prohlásil, že ministři na vlastní oči viděli, že ruské útoky míří především na kritickou infrastrukturu, jako jsou rozvody vody i rozvody elektřiny ve městě.

„To je samozřejmě potenciální riziko pro vznik nějakých dalších uprchlických proudů. Ale s mým ukrajinským kolegou jsme se včera bavili, že je primárně potřeba Ukrajincům pomoct bránit se. ... Ale samozřejmě je potřeba i říci, že ta Putinova válka, ta Putinova hrozná agrese nekončí a v zimě může dojít k dalším případům migrace,“ upozornil Rakušan s tím, že EU i Česko se na tuto možnost chystá.

V Česku dostalo možnost požádat o pomoc na 450 tisíc lidí, kteří mezitím mohli odejít zpět na Ukrajinu, ale pokud se v důsledku dalších ruských útoků do Česka vrátí, tak na to s platnými doklady žadatelů o pomoc mají právo. Na druhou stranu, pokud by ten počet žadatelů překročil 500 tisíc, tak už by to bylo pro Českou republiku velmi složité. Už proto, že se blíží zima a bude obtížné zajistit uprchlíkům důstojné bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…