Fiala: Urychlíme přístup Ukrajinců na pracovní trh

02.03.2022 11:11

Premiér Petr Fiala ve středu ráno na začátku jednacího dne Sněmovny poskytoval poslancům stručnou informaci o aktuálním vývoji kolem Ukrajiny. Zmínil celkem tři okruhy problémů.

Fiala: Urychlíme přístup Ukrajinců na pracovní trh
Foto: Screen ČT24
Popisek: Petr Fiala u Václava Moravce

Nejprve hovořil o novém systému přijímání uprchlíků, o zastřešujícím webu NasiUkrajinci.cz a nonstop telefonní lince v ukrajinském jazyce.

S operátory se také domluvili na rozesílání SMS zpráv, které se automaticky rozešlou na každou ukrajinskou sim kartu, která se přihlásí do české sítě.

Správa hmotných rezerv poskytne sklady pro humanitární pomoc.

Česká republika vyšle 50 policistů na slovensko-ukrajinskou hranici, na žádost Slovenska.

Vláda rovněž rozhodla o systému, který urychlí Ukrajincům vstup na pracovní trh. Chystá se i legislativní úprava, která by měla být projednána v legislativní nouzi.

Pomoc míří i k těm Ukrajincům, kteří tu už nějakou dobu jsou, ale působili v šedé zóně.

„Jsme připraveni, pracujeme na tom, abychom zvládli tu vlnu uprchlíků z Ukrajiny a děláme všechno pro to, aby to probíhalo co nejhumánněji ve prospěch těch, kteří dnes přicházejí,“ řekl Fiala.

Kromě toho vláda dál poskytuje i pomoc Ukrajině, jak finanční, tak materiální. Premiér hovořil například o dodávkách krve.

Specifickou kategorií je vojenský materiál. Aktuálně ČR poskytla Ukrajině materiál za 600 milionů korun.

Třetí premiérovou poznámkou byla zásoba energií a možná rizika v důsledku války.

„Musím říct, že zásoby ropy i plynu překračují evropskou i národní úroveň,“ ujišťoval premiér. Ropy prý máme na více než tři měsíce, s plynem je to trochu komplikovanější, už proto, že vláda nemá příliš prostoru to ovlivnit.

Aktuálně máme 4 miliardy metrů krychlových zásobníků. Jedny z nejvyšších v Evropě. Aktuálně je v nich uskladněno 700 milionů metrů krychlových. To by při současném odběru stačilo na měsíc.

„Je potřeba k tomu dodat, že pokud skončí mrazivé počasí, tak to vystačí ještě na delší část roku,“ ujišťoval. Kromě toho jsou připraveny záložní varianty od jiných dodavatelů.

Podle dodavatelů ale prý nejsou avizovány žádné problémy s ruskými dodávkami plynu. „V tuto chvíli nemusíme mít obavu o dostatek energie, ale samozřejmě pracujeme i s těmi černějšími scénáři,“ ujistil premiér Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

16:44 „Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

Odvolání Heleny Langšádlové mělo být důsledkem panického strachu Markéty Pekarové z bývalého předsed…