Fiala: Zeptám se Orbána na tvrzení, že se EU rozpadne a Rusko získá půl Ukrajiny

22.09.2022 9:24

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) poskytl rozhovor zpravodajskému serveru iDnes.cz. Mluví v něm o svém dřívějším negativním postoji k zastropování cen elektřiny, i o tom, že odmítá opustit lipskou burzu. Osobně se chce zeptat Viktora Orbána na výroky ohledně ukrajinské krize a konce Evropské unie a předpokládá pokračování naší vojenské pomoci Ukrajině a prodlužování víz Ukrajincům. Syřany chce naopak vracet do země, odkud přišli. Vláda podle něj stále jedná o dalších dodávkách plynu, není to ale otázkou této zimy.

Fiala: Zeptám se Orbána na tvrzení, že se EU rozpadne a Rusko získá půl Ukrajiny
Foto: Repro Facebook
Popisek: Premiér Petr Fiala na venkově

Rozhovor začal zmínkou o tom, že zastropování cen silové elektřiny a plynu Fiala dlouhodobě odmítal a pak názor změnil. Nebylo tedy možné zastropovat dříve a s nižšími stropy, ptal se redaktor i Dnes.cz.

„Situace v době, kdy jsme odmítali zastropování cen elektřiny, byla úplně jiná. Ceny se nepohybovaly v těch astronomických výškách, kam se dostaly na konci srpna, kdy bylo jasné, že úplně přestal fungovat trh a kdy to, co se stalo s cenami elektřiny, vyděsilo celou Evropu,“ nepřipustil pochybení premiér a pokračoval.

„V tu chvíli jsme začali okamžitě jednat. Nejenom že jsme připravovali evropské řešení, ale připravili jsme i národní řešení. Zastropovali jsme ceny tak, aby to skutečně pomohlo občanům i těm, kdo poskytují veřejnou službu a aby to bylo únosné pro státní rozpočet.“

Na otázku, proč Česká republika neodejde z Evropské energetické burzy v Lipsku, když má naše země dost levné elektřiny a tam ji nakupuje za zbytečně vysokou cenu, odpověděl Fiala, že se snažil zajistit dostatek plynu pro Českou republiku, což se nakonec podařilo. Ale ukazuje to podle něj, že my se prostě nemůžeme izolovat.

„Že něčeho vyrábíme dost, tak si to necháme, nebudeme obchodovat, nebudeme prodávat ven, a tím něčeho dosáhneme. Jednak to technicky nejde, ale i kdyby to technicky šlo, tak by to nebylo možné, protože v dalších surovinách, jako je plyn, jako je třeba ropa, jsme závislí na zahraničí. Odchod z burzy nic neřeší,“ má předseda ODS jasno.

O převzetí kontroly v ČEZ a odkupu akcií od drobných akcionářů Fiala prohlásil, že restrukturalizace ČEZ je téma, kterému se bude intenzivně věnovat.

„Já bych to chtěl mít vyřešeno v průběhu příštího roku, ale nemohu k tomu říkat podrobnosti, protože moje výroky mají vliv na cenu.“

Petr Fiala zmínil i další jednání o zkapalněném plynu. Ten prozatím dohodnutý totiž pokryje jen třetinu naší spotřeby. Jednání prý probíhají v Německu a v Polsku.

„Nic z toho ale není záležitost této zimy,“ zchladil ale případný optimismus těch, kdo si mysleli, že se jednání týkají aktuální situace.

Došlo i na otázku případného dovozu levného ruského plynu, který naznačil Tomio Okamura, pokud by SPD byla ve vládě.

Podle Fialy jsou to přesně ty populistické řeči, které žádným řešením nejsou.

„Asi každý trochu rozumný člověk vidí, co se děje v Evropě s cenami plynu a jakým v uvozovkách spolehlivým partnerem je Vladimir Putin, který omezuje dodávky plynu nebo ho vůbec nedodává, manipuluje s cenami, a to je jeden ze zdrojů problémů, které teď máme.“

V souvislosti s nedávným vyjádřením maďarského premiéra Viktora Orbána, podle kterého válka Ruska proti Ukrajině bude trvat až do roku 2030, Rusko získá půlku Ukrajiny a do roku 2030 se rozpadne Evropská unie, Fiala sdělil, že se Orbána na jeho výroky bude ptát osobně a že si myslí něco jiného.

„Ukrajinci bojují velmi statečně a myslím, že překvapili mnohé. Ano, ten konflikt může trvat dlouho, ale jsem přesvědčen, že s naší podporou se podaří dosáhnout spravedlnosti.“

Zatím na vzdory všem prohlášením prý Maďarsko podpořilo všechny kroky včetně sankcí.

„Doufám, že se postoj Maďarska nezměnil, byť musím přiznat, že některé výroky Viktora Orbána jsou pro mě těžko přijatelné,“ uzavřel Fiala toto téma, aby se dále v rozhovoru věnoval jinému, a tím jsou nadcházející komunální volby.

Navzdory opozici je ale premiér nepovažuje za referendum o vládě, podle něj je taková interpretace úsměvná. Sám ale naproti tomu zmínil, že o referendum o vládě jít může, ale netýká se jeho vlády.

„Ať to klidně dělají. Možná to občané budou chápat jako referendum o jiné vládě. O populistické vládě Andreje Babiše za podpory extremistů, která naši zemi dovedla do obrovských problémů. Dluhy, inflace, energetické nezabezpečení a další věci. Takto to také někdo může chápat.“

Petr Fiala ale dal v souvislosti s blížícími se volbami najevo svoji prioritu a tou je setrvání Miloše vystrčila včele Senátu. Ten na Vysočině bude bojovat s Janou Nagyovou, spoluobviněnou Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Té se ale proti Vystrčilovi dostává obrovské podpory bývalého premiéra i celého hnutí ANO.  

„Za úspěch bych považoval, když obhájíme většinu v Senátu, když Miloš Vystrčil bude pokračovat v roli předsedy Senátu. V komunálních volbách chceme obhájit a posílit naši pozici v obcích, městech a pokračovat ve změně, kterou jsme občanům nabídli na celostátní úrovni.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…