Fiala myslí na děti, proto dělá dluhy. Kalousek se neudržel

27.12.2022 18:30 | Ze sítí

Premiér Petr Fiala (ODS) ve videu, jež sdílel na sociálních sítích, zdůvodňoval, proč má státní rozpočet vysoký deficit. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jej za to však nepochválil, obdobně jako někteří další diskutující.

Fiala myslí na děti, proto dělá dluhy. Kalousek se neudržel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Chceme dát šanci příštím generacím,“ toto video sdílel premiér Petr Fiala (ODS) na svém facebookovém profilu. „Ten rozpočet má vysoký deficit ze dvou důvodů. Za prvé že se snažíme opravdu pomoci všem, kteří se dostanou do problémů, ale vlastně i pomoci firmám, lidem ze střední vrstvy, prostě těm, kteří najednou trpí vysokými cenami energií a vysokými životními náklady – a taková pomoc, třeba zastropování cen energií, to prostě něco stojí. A ten druhý důvod je, že jsme nechtěli rezignovat na to, abychom mysleli na budoucnost. Ta situace je kritická v mnoha směrech. Čelíme krizi ekonomické, finanční, energetické, ale my musíme i teď, když vynakládáme peníze státního rozpočtu, myslet na to, že Česká republika chce prosperovat, že chceme udržet pracovní místa, že chceme dát šanci příštím generacím. Proto jsme investovali rekordní částku do dopravní infrastruktury. Proto jsme navýšili rozpočty na bezpečnost nebo na vzdělání, výzkum a inovace. To jsou důležité věci, které nám v budoucnu zajistí naši prosperitu,“ podotkl Fiala.

„Věřím, že to myslíš dobře, Petře Fialo. Jsem ale přesvědčen, že 1,2 bilionu Kč dluhu během čtyř let navíc není tou správnou šancí pro příští generace. To jim naopak spoustu šancí sebere. Zvlášť když důvody, které uvádíš, za něj mohou s bídou z jedné třetiny. Zbytek je populismus,“ poznamenal Miroslav Kalousek.

„Šanci platit dluhy, chápu,“ zareagoval pak jeden z diskutérů.

„Jakou šanci? Splácet vaše dluhy? Když si půjčujete na běžný provoz a u toho aktivně snižujete příjmovou stránku rozpočtu? Kolik bude stát WFT, až se investoři začnou soudit?“ ptal se další.

„Proto je brutálně zadlužujete?“ zaznívá i od dalšího diskutujícího.

„Zadlužujete neúměrně naši zemi,“ píše další.

„Vy jste dali šanci příštím generacím tak akorát splácet dluhy, které jste nedělali,“ poznamenal další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…