Fiala odmítá ustupovat nátlaku. Skoro všichni odborníci mu prý řekli, že balíček je potřeba

22.05.2023 20:12

Potlesk nečekal, v tom, že je konsolidační balíček správný, ho utvrzují slova odborníků i veřejnosti. Premiér Petr Fiala v rozhovoru pro Radiožurnál vysvětlil také kontroverzi ohledně daně u tichého vína. Pokud vláda někde udělala v rámci balíčku chybu, je připravena ji napravit, nátlaku však ustupovat nehodlá. Tématem rozhovoru bylo i rušení 300 poboček České pošty. Fiala vysvětlil, že rušení konkrétních poboček nebylo politickým rozhodnutím. Hovořilo se i o energetické krizi.

Fiala odmítá ustupovat nátlaku. Skoro všichni odborníci mu prý řekli, že balíček je potřeba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Samozřejmě jsem čekal negativní odezvu a rozhodně jsem nečekal, že nám někdo bude tleskat, protože ta opatření jsou těžká, nepopulární, dotýkají se celé řady lidí, ale jsou nutná,“ řekl Petr Fiala (ODS) o reakci veřejnosti na představení konsolidačního balíčku v rozhovoru ve vysílání Radiožurnálu. Premiér si stojí za tím, že bez zavedených opatření z balíčku by Česká republika své zadlužení nezvládla.

„My jsme si dobře vědomi toho, co děláme a proč to děláme. Jestliže jsme si řekli, že musíme snížit to hrozivé zadlužování a deficity, které jsme zdědili, tak to samozřejmě musíme dělat i formou opatření, která dopadají na různé profesní a sociální skupiny,“ řekl Fiala, zdůraznil však, že konsolidační balíček se pětikoalice snažila sestavit tak, aby jeho zátěž byla rozložena. Uvedl také, že více se šetří na straně státu. „Je to zhruba jedna třetina příjmů a dvě třetiny výdajů,“ sdělil pro Radiožurnál. Deficit příštího roku tak podle jeho slov bude o 94 miliard nižší.

V tom, že konsolidační balíček je správným krokem vpřed, ho utvrzují i slova odborníků. „Jsem rád, že během týdne vlastně skoro všichni odborníci – ekonomové se vyjádřili, že je to potřeba. Že je dobře, že to vláda dělá,“ řekl a zmínil dále, že podpory se mu dostává i od veřejnosti: „Setkávám se se spoustou lidí, kteří mě potkávají, zastavují, mluvím s nimi a říkají: my tomu rozumíme, je to dobře, vydržte.“ Je si sebejistý i tím, že vláda postupem času bude schopna lidem vysvětlit a ukázat, proč jsou důležité.

„Jsme připraveni opravit to, kde jsme udělali chybu. Pokud jsme někde udělali chybu, tam jsme připraveni to opravit, ale nejsme připraveni ustupovat nátlaku,“ prohlásil Fiala, zatím však z reakcí odborníků ani veřejnosti nebyla žádná nalezena.

Opatření jsou podle něj složená tak, aby žádnou ze sociálních skupin výrazně nezasáhla a neohrozila tím její existenci. „Dokonce jsme se snažili o to, aby dopad na nejzranitelnější sociální skupiny byl co nejmenší. Proto třeba dojde pravděpodobně v důsledku snížení DPH ke zlevnění potravin,“ vysvětlil premiér. Připomněl také, že škrtat se budou i dotace. „Snažíme se seškrtat dotace, které stát vyplácí podnikatelským subjektům a které neslouží k původnímu účelu. Takže to není tak, že vybereme víc peněz od lidí a podnikatelů,“ zmínil.

Konsolidační balíček je podle Fialy kompromisem pětikoalice. „ODS samozřejmě musela udělat ústupky tak jak všechny politické strany. My jsme dospěli ke kompromisu, který ale jsme všichni schopni hájit, jednotně ho hájí všech pět politických stran a je to kompromis dobrý pro Českou republiku,“ komentoval jednání pětikoalice.

Rozhovor se dále stočil k úpravě daňových sazeb u alkoholických nápojů. „Tiché víno je zdaněné nejvyšší sazbou, základní sazbou DPH jako pivo. To, k čemu tam nedochází, je zavedení spotřební daně, která tu tradičně u vína nebyla. Taková je praxe ve většině evropských zemí, které mají vlastní produkci vína,“ obhajoval daň na tichá vína a zmínil, že tomu tak je i ve všech sousedních státech České republiky. Z tohoto důvodu nebyla daň zavedena.

Daňové sazby na pivo pak byly podle slov Fialy zjednodušeny. „My to zjednodušujeme a sjednocujeme, to znamená, pivo ve všech podobách, ve kterých si jej můžete koupit, v té jednadvacetiprocentní sazbě, tedy v základní sazbě daně z přidané hodnoty,“ sdělil pro Radiožurnál a zmínil, že nebyl nalezen důvod, proč by mělo být pivo ve snížené sazbě, vzhledem k tomu, že v ní není ani žádný jiný z alkoholických nápojů.

Diskutováno bylo i rušení poboček České pošty. „Česká pošta je státní podnik, který pokud bychom něco neudělali, tak by příští rok zkrachoval,“ uvedl hned zkraje Fiala a dodal, že s Českou poštou se na základě informací o jejím špatném vývoji něco mělo udělat už dříve. Česká republika má nejvíce poboček pošty na počet obyvatel v Evropě, a proto zrušení „tří set poboček ze tří tisíc dvou set není tak velké číslo,“ řekl premiér. Rušení konkrétních poboček navíc nebylo podle slov Fialy politické rozhodnutí, ale návrh České pošty. O těchto návrzích lze následně jednat s obcemi. „Žádný starosta vám neřekne: no to je výborný nápad, zrušte u mě poštu. Tak to prostě není. To musíte přijmout politickou odpovědnost, vláda to musí udělat a potom to musíme zavést do praxe, protože jinak ta pošta fungovat nebude,“ řekl rozhodně.

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka chtěl údajně kvůli neshodám s ministryní obrany Janou Černochovou z ODS rezignovat. „Já se pravidelně stýkám se všemi reprezentanty obranných a bezpečnostních složek, kdy je to nutné, a řešíme spolu různé věci. Je důležité, aby naše bezpečnostní a obranná komunita se mohla věnovat tomu, čemu se věnovat má,“ komentoval své setkání s ministryní Fiala a dodal, že i s generálporučíkem Řehkou se schází podle toho, „jak je to potřeba z hlediska obranné bezpečnostní situace České republiky“. Více však kontroverzi odmítl komentovat.

Tématem rozhovoru byla i energetická krize. Během té se podle Fialy ukázalo, že je nutné, aby vláda měla větší vliv na energetickou infrastrukturu. „Země musí transformovat svoji energetiku. Přijali jsme zásady nové Státní energetické koncepce. Budeme na ní dále pracovat a ukázalo se v době energetické krize, že není správné, když stát nemá žádný vliv na energetickou infrastrukturu,“ vysvětlil. Vláda podle něj udělala kroky pro to, aby energetickou bezpečnost posílila. Konkrétně premiér zmínil koupi kapacity v LNG, terminálu v Nizozemsku nebo jednání o plynovodech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

fiala zná nějaké odborníky? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 22.05.2023 20:22:48

|  12 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…