Fiala překvapuje. Klíčová tvář, hybná síla vlády, oceňují politologové

12.06.2022 10:28

Podle nejnovějších průzkumů by v květnu volby vyhrálo hnutí ANO před ODS, obě strany si své preference drží. Politologové pro Blesk.cz analyzují, co může být hlavním důvodem, že voliči zůstávají v poměrně těžkém období i nadále věrní. Vyzdvihují Babišův obytňák a Fialovu razantnost. Do Sněmovny by vstoupila i ČSSD, současná situace pro ni může být novou šancí.

Fiala překvapuje. Klíčová tvář, hybná síla vlády, oceňují politologové
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

Vládní pětikoalice často čelí kritice kvůli neefektivnímu boji s inflací, nedostatečné pomoci lidem, zdražování či migrační vlně z Ukrajiny. Její původní zastánci prý ale nemají kam přeběhnout nebo se z nich stávají nevoliči: „Situace je dramatická, dopady ruské agrese jsou negativní, ale preference se drží. To je dáno tím, že nejenže voliči zachovávají věrnost, ale také nemají kam jít. Člověk, který volil vládní strany, se spíše zařadí mezi nevoliče, než aby volil ANO nebo SPD,“ říká politolog Josef Mlejnek.

Z vládního slepence se v průzkumech nejlépe drží ODS, zvedá ji osobnost premiéra Petra Fialy, říká politolog Jan Kubáček: „Primárně se daří Petru Fialovi. Vyprofiloval se a překvapil svou razantností oproti očekávání a v podstatě se ukazuje jako klíčová nejen tvář, ale i hybná síla vlády,“ podotkl s tím, že ODS zastiňuje nejen své partnery ze SPOLU, ale i STAN a Piráty.

  • Původní zdroj najdete ZDE

Nebýt Fialy, mohly by být podle Kubáčka ostatní vládní strany více viditelné. „Není tam velká fronta viditelných tváří, lidé si dokážou zařadit pár ministrů, ale nepodařilo se jim vyprofilovat a přitom se to nabízí. Třeba ministr zahraničí  Jan Lipavský (Piráti) je neviděný, protože jeho témata převzal částečně právě Petr Fiala a částečně Jana Černochová (ODS, ministryně obrany),“ míní Kubáček.

Vládě podle něj ale může uškodit, například i v blížících se komunálních volbách, že přibývá těch, kteří mají dojem, že se vláda při pomoci Ukrajincům může „přetrhnout“, ale na české občany v době vysoké inflace a zdražování kašle.

Této situace podle něj využívají opoziční SPD a hnutí ANO, které rozjelo velkou kampaň s heslem „Za Babiše bylo líp“. Podle Mlejnka Babiš profituje i z obstrukcí ve Sněmovně. „ANO tím netrpí a voliči hnutí drží linii. Jsou nespokojení a navíc se vede masivní kampaň „Za Babiše bylo líp“, která cílí na to, že vláda nic nedělá, a dokonce jsem viděl v jednom deníku, že ‚kašle na obyčejné lidi‘,“ komentuje to Mlejnek jako skvělý tah, jak si voliče udržet.

Nové voliče ale kampaň podle Kubáčka nejspíše nepřinese, vnímá ji pouze jako nástroj k tomu, aby ANO neupadlo do zapomnění: „Udrží si podporu a pozici nejsilnější opoziční strany. Zároveň ta kampaň přitahuje pozornost i tím, že si z toho lidé dělají legraci. Tím jí dělají nejlepší reklamu,“ dodal politolog.

Z květnového průzkumu společnosti Median vyplynulo také to, že by se do dolní parlamentní komory dostala i sociální demokracie, současná tížívá situace jí dává šanci na návrat do sněmovních lavic. „ČSSD má nyní šanci; pomáhá jim, že doba je velmi složitá a ekonomicky těžká. Všeobecně se zdražuje a zdražovat se nepřestane, a to levicovým stranám přeje,“ doplnil Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…