Fiala rozdával medaile. Prozradil, za co ji má Němcová

09.12.2023 20:01

Premiér Petr Fiala (ODS) v tomto týdnu v Kramářově vile ocenil za zásluhy medailí Karla Kramáře 17 osobností, které dle něj naši společnost „posunují dál“. Mezi oceněnými je senátorka a někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), jež medaili Karla Kramáře získala za zásluhy o budování svobodné demokratické společnosti, či další politici ODS. Za zásluhy o rozvoj občanské společnosti pak od premiéra ocenění obdržel také šéf neziskovky Člověk v tísni Šimon Pánek.

Fiala rozdával medaile. Prozradil, za co ji má Němcová
Foto: Repro Twitter
Popisek: Senátorka Miroslava Němcová ve volebním štábu

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Fiala medaili Karla Kramáře, která je nejvyšším oceněním udělovaným předsedou vlády, udělil za zásluhy v oblasti kultury, dodržování lidských práv a svobod, budování svobodné demokratické společnosti, žurnalistiky a vědy a výzkumu a původně je chtěl předat u příležitosti 17. listopadu, ale kvůli zdravotní indispozici musel být ceremoniál odložen.

Vedle 14 osobností předal ocenění v rámci neveřejné části také třem příslušníkům speciálních sil české armády. „Chci hlavně ocenit ty, kteří dělají všechno pro to, aby naše republika zůstala bezpečnou zemí, abychom byli nadále připraveni čelit rizikům, která dnes nesporně rostou. Dobře si uvědomuji, že jde o náročnou službu státu, které musíte hodně obětovat. Chci všem za toto nasazení symbolicky poděkovat,“ řekl Fiala.

Odpoledne pak premiér ocenil 14 osobností. Za zásluhy o budování svobodné demokratické společnosti získala ocenění matematička a aktivistka Kamila Bendová, jež pracovala v Chartě 77, ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, v Hnutí za občanskou svobodu a později se podílela také na aktivitách Desetiletí Duchovní obnovy.

Spolu s Bendovou pak za zásluhy o budování svobodné demokratické společnosti ocenil také senátorku ODS Miroslavu Němcovou. „Je známá svými protikomunistickými postoji, stejně jako konzistentní obhajobou demokratické politické kultury v České republice,“ je uvedeno mezi zásluhami někdejší šéfky Polanecké sněmovny.

Za zásluhy o rozvoj demokracie a svobody byla dále Fialou oceněna také další politička z ODS – někdejší senátorka Vlasta Svobodová. „V Senátu se angažovala ve výboru pro zdravotnictví a sociální´ politiku,“ poznamenává Úřad vlády.

Za zásluhy v oblasti kultury ocenění získala slovenská herečka a zpěvačka Szidi Tobias, za zásluhy v oblasti žurnalistiky Fiala ocenil in memoriam novináře, komentátora a publicistu Daniel Anýže, za zásluhy v oblasti dodržování lidských práv a svobod Stanislava Devátého, někdejšího signatáře a mluvčího Charty 77, jenž byl poslancem Federálního shromáždění za ODS a později byl prvním ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS).

Za zásluhy v oblasti kultury a věd o umění od premiéra získal medaili esejista a historik umění Josef Kroutvor, za zásluhy v oblasti kultury generální ředitel České filharmonie David Mareček, za zásluhy v oblasti literatury básník a překladatel Josef Mlejnek.

Za zásluhy o rozvoj občanské společnosti byl Fialou oceněn novinář a mediální manažer Martin Ondráček, jenž dříve vedl projekt Ježíškova vnoučata a v současnosti je šéfem kampaně projektu Dárek pro Putina, v jehož rámci se lidé skládají na nákup zbraní pro Ukrajinu.

Za zásluhy v oblasti kultury a umění byl oceněn sochař a malíř Jaroslav Róna, za zásluhy v oblasti vědy a výzkumu odborník na umělou inteligenci a ředitel Centra umělé inteligence na ČVUT Michal Pěchouček a za zásluhy v oblasti kultury a umění ocenění z rukou ministerského předsedy obdržel malíř Vladimír Svoboda.

Za zásluhy o rozvoj občanské společnosti medaili, jež byla vytvořena v roce 2008 při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády, získal také spoluzakladatel a výkonný ředitel neziskovky Člověk v tísni Šimon Pánek.

Ocenění dle Úřadu vlády laureáti obdrželi za celoživotní práci či se v případě „mladých profesionálů“ premiér rozhodl ocenit, že se jim „povedlo něco výjimečného“.

„Letos jsem význam těchto ocenění chtěl podtrhnout tím, že jsem ho naplánoval na 17. listopad. Den, který je pro mě velmi důležitý, kdy se asi nejvíc zamýšlíme nad vývojem našeho národa v moderní době a kdy máme tendenci bilancovat, jak si jako národ vedeme. Můj plán však překazila nemoc,“ posteskl si premiér.

„Do výběru oceněných se výrazně promítají věci, které pokládám ve společnosti za důležité – ať už jde o umění, vědění, hodnotovou politiku, filantropii nebo mimořádné pracovní úspěchy v oborech, které nejsou předmětem velké mediální pozornosti, ale posunují naši společnost dál. Chtěl bych především poděkovat všem oceněným za to, jak se podílejí na životě našeho společenství. Každý z nich přispěl k tomu, aby byl život v České republice v nějakém ohledu lepší, krásnější, nebo abychom se v něčem posunuli dál,“ dodal pak šéf vlády k výběru osobností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Němcová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 10.12.2023 9:55:41
„Je známá svými protikomunistickými postoji, stejně jako konzistentní obhajobou demokratické politické kultury v České republice,“ A proto volila Pavla za prezidenta a byla šťastná, že vyhrál!!! Fiala už vážně nezvládá vůbec nic. Neřekl bych, že příkladem obhajoby demokratické politické kultury jsou nenávistně projevy, kterých ona měla nepočítaně!!

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…