Fiala si stěžuje, jak mu to Babiš kazí

03.01.2024 8:02

Premiér Petr Fiala (ODS) se důrazně ohradil vůči novoročnímu projevu Andreje Babiše (ANO). „Nebyl to projev novoroční, ale předvolební. Navíc byl plný lží, strašení a populistické demagogie,“ nechal se slyšet premiér. Babiš sečetl Fialově vládě všechny neúspěchy a špatné kroky. Fiala kontroval tím, že jen uklízí po Babišově vládě a jakmile s tím začal, Babiš hned šíří nenávist a beznaděj. „A když se nám tuto zemi konečně daří dávat dohromady, tak Babiš opět zkouší šířit beznaděj, strach a nenávist.“

Fiala si stěžuje, jak mu to Babiš kazí
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Vánoční projev premiéra Petra Fialy.

Bývalý premiér Andrej Babiš ve svém novoročním projevu nešetřil ostrou kritikou na vládu Petra Fialy. Babiš detailně vyčíslil, jakých úspěchů dosáhl jeho kabinet, a co naopak od roku 2021 pokazila Fialova vláda. „Nikdy v dějinách jsme neměli tak arogantní, neschopnou a amatérskou vládu v čele s naprosto nekompetentním premiérem,“ uvedl Babiš hned poté, co České republice přál k novému roku.

Poté se Babiš ohlédl za úspěchy vlastní vlády, kterou na konci roku 2021 vystřídala ta Fialova. „Bilancujeme dva roky, co jsme předali vládu pětikoalici, což jsme udělali bez vytáček a obstrukcí. Na konci roku 2021 byla Česká republika ve skvělé kondici, byla devátou nejvíce prosperující zemí v EU. Byli jsme šestou nejbezpečnější a šestou nejméně zadluženou zemí v EU. Ano, i za naší vlády byly problémy, ale ty jsme řešili, rostoucí inflaci jsme včasným snížením DPH na energie srazili na 5,3 procenta. Mzdy reálně rostly o 8,2 procenta,“ vypočítával Babiš.

Došlo i na daňový systém a investice. „Daně jsme snižovali, ať už to bylo DPH, daně z příjmů nebo jsme rušili daň z nabytí nemovitosti. Celkem jsme daně za tu dobu, co bylo ANO ve vládě, snížili o 504 miliard korun. Naše vláda rekordně navyšovala důchody, masivně jsme investovali do budoucnosti, do zdravotnictví jsme investovali 229 miliard korun a v dopravě jsme připravili přes 300 kilometrů dálnic nebo obchvatů. Česká republika měla v roce 2021 nižší dluh vůči HDP, než když jsme v roce 2014 přišli do vlády,“ pokračoval Babiš s tím, že zemi se dařilo.

Jenže to podle něj všechno změnil nástup Fialovy vlády. „Naše země stagnuje a chudne. Vrátili jsme se o pět let zpět, lidem značně klesla životní úroveň a znehodnotily se jim úspory. Reálné mzdy se u nás propadly nejvíc ze všech vyspělých zemí. Učitelům se platy z úrovně 127 % průměrné mzdy v roce 2021 propadly na nynějších 113 %. Drahotu vláda neřeší, inflaci máme dnes nejvyšší v celé Evropské unii,“ řekl Babiš. A spočítal, jaké jsou dopady na společnost. „Milion lidí žije pod hranicí chudoby a dva miliony na této hranici balancují,“ takový je podle Babiše výsledek práce Fialovy vlády.

A jak podle Babiše Fialova vláda krize řeší? „Máme jedny z nejvyšších cen elektřiny v EU a od nového roku vláda ještě na lidi přehodí poplatky za distribuci a obnovitelné zdroje ve výši dalších 62 miliard korun. Vláda osekala důchody a zvyšuje věk odchodu do penze. Kvůli Fialově vládě máme jedno z nejdražších bydlení v Evropské unii nebo chronický nedostatek základních léků. Místo toho, aby premiér problémy řešil, mluví o blbé náladě a jezdí nakupovat nutellu do Německa,“ soptil Babiš.

Premiér Petr Fiala si Babišova slova nenechal líbit. „Poslechl jsem si projev Andreje Babiše. Nebyl to projev novoroční, ale předvolební. Navíc byl plný lží, strašení a populistické demagogie,“ uvedl hned v úvodu. Podle premiéra ovšem jeho vláda jen uklízí to, co Babiš nadrobil. „Jeho vláda prý všem všechno dala a naše vláda jen bere. Pravda je taková, že naše vláda už dva roky uklízí tu spoušť, kterou zde Babišova vláda zanechala,“ hřímal premiér Fiala nad slovy svého předchůdce.

A pak se premiér vrhnul na vypočítávání Babišovy „spouště“. „Nejvíce rostoucí zadlužení v historii naší země. Energetika závislá na Rusku, nemodernizovaná a nezabezpečená. Hospodářství s významnými dotacemi pro pár velkých firem. Žádná důchodová reforma, žádné inovace, neschopnost investovat do dopravy nebo obrany, poškozený obraz naší země v zahraničí. Zůstala jen spousta prázdných slibů,“ pronesl premiér Fiala, jehož předvolební billboardy doplňoval například slib o nezvyšování daní.

Premiér Fiala na závěr projevil lítost nad tím, že jeho předchůdce straší občany České republiky a šíří beznaděj. „A když se nám tuto zemi konečně daří dávat dohromady, tak A. Babiš opět zkouší šířit beznaděj, strach a nenávist. Ale skutečnost je jiná. Letošní rok bude rokem zkrocených dluhů, nízké inflace a naděje. Ať se to populistům líbí, nebo ne,“ praštil rétoricky do stolu premiér Fiala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

zoufalé blábolení diletanta, který celý život strávil na akademické půdě přisátý na veřejných zdrojích už není ani směšné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 03.01.2024 13:35:28
tři nejlepší státní rozpočty za posledních 20 let realizoval právě babiš - dohledatelné a průkazné !!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …