Fiala si v Bruselu řekne o hodně. Embargo na ropu? Premiér nemá radost

30.05.2022 15:51

Premiér Fiala v pondělí odlétá do Bruselu na mimořádný summit EU. Před odletem na tiskové konferenci uvedl, že se summit bude zabývat ruskou agresí na Ukrajinu a otázkami, které z toho vyplývají pro Evropu. Řešit se bude také embargo na ruskou ropu.

Fiala si v Bruselu řekne o hodně. Embargo na ropu? Premiér nemá radost
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Hned v úvodu konference zmínil, že podpora Ukrajiny bude jedním z prvních a zásadních témat. Podle premiéra by se měl připojit i ukrajinský prezident. „Důležitá je vojenská, humanitární pomoc, ale důležitá je také ekonomická pomoc. Česká republika podporuje všechny formy pomoci a musíme hledat další cesty, jak Ukrajině pomoci. Nejenom teď, ale připravovat se na rekonstrukci Ukrajiny v poválečné situaci, i toto téma by mělo být alespoň okrajově na summitu zmíněno,“ řekl a dodal, že důležité také bude, jak Evropa zvládá starost o ukrajinské uprchlíky. „Naše kapacity jsou naplněny, a to vyžaduje spoustu nákladů,“ upřesnil s tím, že Česká republika je jednou z nejvíce zatížených zemí, proto bude na radě žádat o co největší finanční pomoc.

Na pořadu dne bude podle něj také debata o šestém balíčku sankcí proti Rusku. Hledáme shodu všech členských států, aby ty sankce měly dopad na Rusko větší než na členské státy. Diskuse se povede také o energetice, budeme hledat cesty, jak se zbavit energetické závislosti na Rusku. „Všechny nás čeká náročná a nákladná cesta, jak se zbavit závislosti na Rusku,“ řekl vážně.  

Novináře pak v tomto kontextu zajímalo, jaký je jeho postoj k ruskému embargu. „Já musím říct, že nemám velkou radost, jak tentokrát probíhala ta jednání. Myslím tu formu. Nejprve se zveřejnil zamýšlený cílový stav, který nebyl jasně definován, aniž byla dosažena shoda u jednotlivých členských zemí,“ uvedl s tím, že u předchozích balíčků to bylo právě naopak. Podle něj je zásadní si také ujasnit, že takovýto způsob komunikace by neměly evropské orgány opakovat. „Do poslední chvíle nemáme shodu, která se týká energetiky, a tentokrát to není proto, že některé státy se domnívají, že sankce by měly být ostřejší, druhé zase, že by měly být mírnější, ale zde je problém v tom, že některé země mají na Rusku vysokou míru energetické závislosti a nejsou schopné během několika týdnů, měsíců tu situaci změnit,“ pokračoval s tím, že toto je ten zásadní problém. „Bohužel ropné produkty, které kupujeme od jiných zemí, jsou také postaveny na dodávkách z Ruska,“ okomentoval možnosti přeprodávání s tím, že v tomto ohledu je potřeba pečlivé posouzení.

Potravinové zabezpečení Evropy bude podle Fialy další téma. Nejen v kontextu událostí na Ukrajině, ale také v širším kontextu. Na ukrajinském obilí a některých zemědělských produktech jsou závislé státy severní Afriky a Blízkého východu a jejich případné problémy s potravinami by mohly znamenat zvýšení napětí, další migrační vlny. Proto je v zájmu Evropy, aby se tímto tématem zabývala,“ uvedl a pokračoval, že posledním tématem bude podpora obranného systému EU. Podle něj existují střednědobé a dlouhodobé společné projekty, o kterých je potřeba mluvit. Zmínil například větší propojenost investic v oblasti vojenské nebo spolupráci v oblasti výzkumu, pokud jde o posilování naší obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…