Fiala už mluví o prezidentských volbách. SPOLU by mělo přijít s vlastním kandidátem

12.10.2021 23:11 | Kauza

Je načase začít přemýšlet nad kandidátem do prezidentských voleb, uvedl lídr koalice SPOLU (kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09) Petr Fiala. Byl by rád, kdyby kandidát byl za koalici SPOLU, ale nevyloučil možnost širší podpory. Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi vyprší druhý mandát v březnu 2023. Hnutí ANO před sněmovními volbami uvedlo, že do prezidentských voleb postaví vlastního kandidáta, jméno ale nemá, píše Echo24.cz.

Fiala už mluví o prezidentských volbách. SPOLU by mělo přijít s vlastním kandidátem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

„Je jedním z velkých úkolů příštích dní začít přemýšlet nad kandidátem na hlavu státu. Byl bych rád, kdyby to bylo za koalici SPOLU. Třeba dospějeme i k širší podpoře nějakého kandidáta, který bude mít šanci vyhrát volby a být důstojným prezidentem České republiky a nástupcem Miloše Zemana,“ uvedl Fiala.

Původní zdroj ZDE.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš před sněmovními volbami uvedl, že hnutí do prezidentských voleb v roce 2023 postaví vlastního kandidáta. Konkrétní jméno ale hnutí nemá. V sobotu po volbách Babiš uvedl, že on sám o svojí kandidatuře neuvažuje. V poslední prezidentské volbě v roce 2018 hnutí vlastního kandidáta nenasadilo, před druhým kolem pak podpořilo obhajujícího Miloše Zemana.

Mezi nejpopulárnější potenciální kandidáty na hlavu státu patří podle průzkumu agentury STEM/MARK z letošního dubna moderátor a herec Marek Eben, senátorka Miroslava Němcová, generál Petr Pavel nebo senátoři Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Marek Hilšer či Miloš Vystrčil. Babiš z první desítky vypadl, přitom v září 2019 byl v podobném výzkumu STEM/MARK favoritem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…