Fiala zdraví fórum Pirátů. Líbí se mu jejich svěží myšlenky

08.01.2022 10:44 | On-line

Piráti si o víkendu projdou volebním sjezdem. Rozhodne se mezi čtyřmi kandidáty na předsedu. Slovo dostanou také pirátští ministři ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Ten také Pirátům poslal zdravici, ve které všem účastníkům on-line sjezdu popřál šťastnou ruku. Ale nezůstal jen u toho. Sdělil toho Pirátům víc. Nahlédněte.

Fiala zdraví fórum Pirátů. Líbí se mu jejich svěží myšlenky
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Petr Fiala

Pirátská strana v sobotu v 10 dopoledne odstartovala svůj sjezd, na kterém si mimo jiné zvolí své vedení. Vedle obhajujícího předsedy Ivana Bartoše o nejvyšší post ve straně hodlají usilovat senátor Lukáš Wagenknecht, někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu a ostravský radní David Witosz.

Předseda ODS a premiér Petr Fiala poslal Pirátům zdravici, ve které všem členům a členkám Pirátské strany popřál šťastnou ruku.

„Zdravím všechny členy a členky Pirátské strany. V prvé řadě vám přeji úspěšný den a šťastnou ruku při rozhodování o budoucnosti vaší politické strany. Jako politik, ale i jako politolog sleduji dlouhou cestu, kterou jste v české politice urazili. Vládní angažmá je jakýmsi vrcholem ve snažení každého politika. Na tento vrchol jsme vystoupili společně a já jsem si dobře vědom toho, že se jedná o váš historický úspěch, a to i v mezinárodním měřítku,“ začal Fiala.

Je si prý vědom toho, že se jeho pohledy a pohledy Pirátské strany v mnohém rozcházejí, ale za zcela zásadní považuje, že na hodnotách jako je úcta ke svobodě, k člověku a k demokracii, se shodnou.

„Oceňují, že se do české politiky snažíte přinášet nové svěží myšlenky a já se těším na společný kus práce, který spolu ve vládě a v parlamentu uděláme. Mám na mysli oblast digitalizace českého státu, která je absolutně nezbytná pro to, aby náš stát fungoval, fungoval efektivně a přitom byl rychlý,“ pokračoval předseda vlády.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Při sestavování vlády se prý Fiala setkal s konstruktivním přístupem Ivana Bartoše a jeho kolegů, což prý velmi oceňuje a věří, že se podaří vládní spolupráci naplnit důležitými činy ke spokojenosti občanů.

Po Fialovi poslal zdravici také předseda STAN Vít Rakušan, který uznal, že Starostové a Piráti měli mezi sebou určité neshody, ale teď by měli táhnout za jeden provaz, prosazovat liberální hodnoty, a to i proti koalici Spolu, se kterou teď tvoří vládu a se kterou se prý také v budoucnu občas neshodnou.

„To úplně jednoduché nebude. To si přiznejme. My budeme mít silnou opozici, ale my se o ten (liberální středový) program budeme muset hádat i v té vládě a zkusit ho prosadit,“ uvedl Rakušan s tím, že se těší na další otevřenou spolupráci s Piráty.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová připomněla, že vedle vládní spolupráce dnešní vládní strany čekají také volby do obcí a do měst, ale také do Senátu, a prý by považovala za vhodné, aby se v těchto volbách vládní strany vzájemně podpořily.

Zdravici zaslal Pirátům také předseda lidovců Marian Jurečka. Také on se dovolával vládní spolupráce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…