Fiala zvolen. Ani hlas proti

09.04.2022 12:35 | On-line

V sobotu ráno odstartoval druhý den kongresu ODS. Svůj kandidátský projev přednesl jediný uchazeč o post předsedy strany, stávající premiér Petr Fiala. Fiala vede ODS už 8 let a stranu vyvedl z propasti roku 2013 až k účasti ve vládě na konci roku 2021. Jako jediný kandidát na předsedu ODS získal 510 hlasů z 510 platných. ODS podle něj stojí těsně před vrcholem a čekají ji velké výzvy v podobě řešení nevídané uprchlické a energetické krize, soustředit se bude také na zahraniční politiku. Přislíbil, že brzy bude představen pětiletý plán na zajištění tuzemské energetické bezpečnosti.

Fiala zvolen. Ani hlas proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: 30. kongres ODS v hale O2 Universum

Před zahájením volby bylo delegátům vydáno 534 hlasovacích lístků, ale po sečtení se ukázalo, že platných bylo odevzdáno 510 hlasů. A Fiala dostal každý z nich.

„Je to nesmírně silný mandát,“ poděkoval svým spolustraníkům Fiala. Svůj silný mandát chce využít k uskutečnění všech nezbytných kroků. „Budu se snažit o to, aby příští volební kongres ODS za dva roky probíhal tak, že Občanská demokratická strana bude ve stejné kondici a ve stejné náladě, jako je dneska,“ doplnil Fiala.

Fiala věří, že ODS bude opět na vrcholu, čeká jí ale mnoho překážek. „Když jsem zde stál před osmi lety poprvé, byla ODS na pomezí života a smrti. Dnes je opět v čele vlády a tvoří hlavní sílu v obou komorách parlamentu. Dnes to vypadá, že opět stojíme na vrcholu, ale tak to ještě není, vidím to jinak: Stojíme těsně pod vrcholem, na vysokém útesu, kde krajina je nepřehledná a rozeklaná. A všude kolem nás jsou strmé srázy a hluboké rokle. Až když tuto situaci se ctí zvládneme, pak si budeme moci říci, že jsme stanuli na vrcholu,“ prohlásil v souvislosti s hospodářskou a uprchlickou krizí. Podle svých slov je přesvědčen, že tyto problémy je Česko schopno překonat.
 
Zatímco v pátek, v první den kongresu ODS, se Fiala vracel do minulosti, ve svém kandidátském projevu na předsedu strany, kterým se stal již po páté, hleděl do budoucnosti. Do nejméně příštích dvou let. „My jsme ODS, my jsme nejsilnější demokratická strana v této zemi a jsme na to hrdí,“ hřímal už v kandidátském projevu Fiala s tím, že s touto silou opravdu v Česku nastává pozitivní změna.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…