Fialova vláda a země zu grunt. Okamura rozebral drtivé statistiky

11.09.2023 16:14

Česká republika jako jedna z nejhorších v Evropě napříč statistikami, odpovědnost nese vláda, říká Tomio Okamura (SPD). Proto požaduje demisi. Meziroční propad zaznamenala dle dat zveřejněných ČSÚ průmyslová výroba i stavebnictví. Zahraniční obchod se ocitl v deficitu.

Fialova vláda a země zu grunt. Okamura rozebral drtivé statistiky
Foto: Hana Brožková
Popisek: Tomio Okamura

„Fialova vláda vede naši zemi zu grunt,“ vyjádřil se předseda hnutí SPD Tomio Okamura na svém facebooku, kde sdílel zprávu ČTK o propadu průmyslové výroby a stavebnictví v České republice.

„Průmyslová výroba v Česku v červenci podle Českého statistického úřadu meziročně klesla o 2,8 %. Pokles o 2,1 % zaznamenalo i stavebnictví. A zahraniční obchod skončil v červenci letos poprvé v deficitu, dosáhl 5,9 miliardy korun, meziročně byl o 16,6 miliardy korun menší,“ informoval Okamura o datech z ČSÚ.

Odpovědnost za současný stav české ekonomiky dle jeho slov nese vláda premiéra Petra Fialy (ODS). I proto požaduje její demisi. „Ať se podíváme na téměř jakoukoli statistiku z ekonomiky, patří naše země k těm nejhorším v Evropě i v OECD. Odpovědnost nese škodlivá Fialova vláda. Demisi!“ vyzývá vládu Okamura.

ČTK čerpajíc z dat Českého statistického úřadu 6. září informovala o propadu průmyslové výroby v Česku, kdy meziročně klesla o 2,8 %. Pokles průmyslové produkce byl dle statistiků způsoben problémy ve výrobě a distribuci elektřiny a plynu.

Stavebnictví zaznamenalo pokles o 2,1 %. Produkce byla nižší jak v pozemním, tak v inženýrském stavitelství, přičemž v tom pozemním meziročně klesla o 2,5 % a v inženýrském, pod které spadá budování cest i telekomunikačních a energetických sítí, o 1,3 %. Zástupci ČSÚ za hlavní příčiny bariér pro růst označili nedostatečnou poptávku způsobenou makroekonomickými vliv a nedostatkem zaměstnanců.

Analytici v následujících měsících očekávají v ČR ještě propad ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Buď to Fiala dělá vědomě a je to zlo činec, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 11.09.2023 16:46:13
nebo to dělá z nevědomosti a neschopnosti a je to nýmand. Výsledek je ovšem stejný.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…