Fialova vláda selhává, říká politoložka

17.04.2022 11:11

Politoložka Kateřina Smejkalová vyčinila vládě pětikoalice, vládě ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a Starostů. Když kabinet Petra Fialy (ODS) tvrdí, že si nemůže dovolit pomáhat plošně, dělá podle politoložky opravdu velkou chybu.

Fialova vláda selhává, říká politoložka
Foto: Screen: TV Nova
Popisek: Lídři koalice SPOLU slaví volební vítězství.

Vláda Petra Fialy v posledních týdnech opakuje, že české veřejné finance jsou na tom po osmi letech vlády ANO a ČSSD v opravdu velmi špatném stavu a že není možné pomáhat plošně všem, i těm, kteří by se dokázali bez pomoci státu obejít.

Ale politoložka Kateřina Smejkalová to vidí jinak. V textu pro Český rozhlas se podívala do Německa, kde tamní vláda pomáhá střední třídě, rodinám s dětmi, a to tam mají přibližně o polovinu nižší inflaci než v Česku. Podle Smejkalové tak německá vláda činí i proto, aby zachovala důvěru Němců ve stát. Ti jednoho dne vzpomenou, že jim vláda v Berlíně opravdu pomohla, když v domácnostech řešili, jak vybalancovat silně napjatý rodinný rozpočet.

„Vláda ČR za této situace na rétorické i praktické úrovni selhává. Tu vzkazuje, že stát není od toho, aby se o lidi staral, tu slyšíme, že jsme si zkrátka doteď žili nad poměry, případně se lakonicky konstatuje, že prostě všichni zchudneme a nedá se s tím nic dělat. S takto komunikačně vymezeným polem korespondují vládní opatření – nekonají se totiž, odhlédneme-li od minimálního snížení daně z pohonných hmot, v podstatě žádná. Vláda místo toho opakuje mantru, že plošná opatření nejsou v žádném případě namístě, nejpotřebnějším že se dá pomáhat přes stávající sociální dávky cíleně,“ napsala politoložka.

Jedním dechem dodala, že je sporné, zda je adresná sociální pomoc nakonec opravdu levnější než pomoc plošná, protože o adresné sociální pomoci rozhoduje rozvětvený státní aparát, který také kontroluje, zda nedochází ke zneužití sociálních dávek. A tento aparát rozhodně není zadarmo.

A pak je tu podle politoložky ještě jeden problém – požádat český stát o pomoc v tíživé ekonomické situaci bývá nesmírně složité.

To, že vláda odmítá plošnou pomoc a to, že o adresnou pomoc je tak těžké požádat, podkopává podle politoložky důvěru Čechům, Moravanů a Slezanů ve vlastní stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…