Fialův cár papíru. Profesor Špičák rozdával rány. To se upeklo v prosinci, dnes je vše jinak

29.04.2022 9:29

Český gastroenterolog a poslanec za hnutí ANO Julius Špičák v internetové televizi XTV hovořil o tom, jak velkou zátěží bude uprchlická vlna v důsledku války na Ukrajině pro české zdravotnictví. Nedělá si iluze, že by zdravotníkům vláda nějak významně pomohla. Naopak jí vyčítá, že místo slibovaného vysvětlování má tendence dávat prostor alarmismu. „Vládní program, to je navíc v dnešní době už jen cár papíru, vláda má naprosto nesmyslně nastavené priority,“ zdůraznil.

Fialův cár papíru. Profesor Špičák rozdával rány. To se upeklo v prosinci, dnes je vše jinak
Foto: archiv profesora Špičáka
Popisek: prof. MUDr. Julius Špičák, CSc.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47596 lidí
Špičák jako přednosta Kliniky hepatogastroenterologie Transplantcentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze situaci ve zdravotnictví sleduje. Výhrady má především ke spolupráci s resortem zdravotnictví. „Včera jsem mluvil s řadou významných hráčů, konkrétně s prezidentem společnosti praktických lékařů, s významnou reprezentantkou dětských lékařů. S ministerstvem jsme v kontaktu, není bohužel ta spolupráce ideální, na to jsme ale v podstatě zvyklí. Snažím se být v obraze. Musím říci, že je to skutečně katastrofa, nemělo se nám to v životě stát,“ řekl úvodem.

Domnívá se, že si se situací ve zdravotnictví stejně budou muset zdravotníci poradit především sami. „Zdravotnictví není ze všech těch dotčených resortů to nejhorší a nejobtížněji zvládnutelné. Myslím si, že to zvládneme nikoli jako exekutiva, ministerstvo, ale jako my, zdravotníci,“ dodává.

Celý rozhovor najdete ZDE

Vláda prý dělá chybu, že nevysvětluje, ale spíše alarmuje: „Já se domnívám, že to zvládneme. Ale nepodceňuji to a vnímám to. Velká chyba naší exekutivy notoricky je, že podceňuje vysvětlování. A tím dává prostor pro alarmismus, který není vždy adekvátní. Je to velká chyba, že nevysvětluje.

Buďme si ale vědomi toho, že před covidovou krizí k nám denně cestoval větší počet lidí z různých koutů světa, a nikdo to nezkoumal. Nedomnívám si, že bychom s touto situací neuměli pracovat, že bychom nyní zdravotní riziko neuměli minimalizovat,“ věří Špičák, že si české zdravotnictví s tou výjimečnou situací dokáže poradit.

Co se týká ukrajinských pracovníků ve zdravotnictví, netrvá Špičák na tom, aby v našich nemocnicích museli hovořit česky. Angličtina by podle něj mohla být plnohodnotnou alternativou. Moderátor Lubomír Xaver Veselý namítl, jak se v takovém případě domluví starší generace, která angličtinu neovládá. „Já vám rozumím, záleží také na jakém místě konkrétní lékař bude skutečně pracovat. Je rozdíl, pokud bude pracovat jako praktik, nebo ve vědeckém institutu. Myslím, že celá ta integrace bude vyžadovat hodně dobré vůle,“ reagoval poslanec.

Sám s ukrajinskými pomocnými pracovníky má bohaté zkušenosti z IKEMU. „Mám okolo sebe denně deset Ukrajinek, dělají tam veškeré pomocné práce. Já s nimi mám velmi dobré zkušenosti. V životě jsem u nich nezažil opilost, krádež nebo aroganci. Máme dnes i diplomované sestry a ty jsou vynikající. Spolupráce je s nimi velmi pozitivní. 

Nikoho do teď nezajímalo, jestli mohou přinést tuberkulózu, nebo nemohou. Znám svět, každá země má svou genetiku. Ukrajinská genetika je jiná, než ruská genetika,“ upozornil.

Očima zákonodárce se Špičák pozastavil u toho, zda jsou zákony a směrnice nastaveny dobře, aby mohlo dojít k plynulému začlenění lidí do zdravotnictví, kteří přijdou z Ukrajiny: „No..., jak jsem už řekl, vláda i ministerstvo komunikaci podceňují, takže já informace získávám z jiných zdrojů než z ministerstva.“

Vládní program je v dnešní době cár papíru. Byl napsán v prosinci a dnes je úplně jiná doba. Takže budu interpelovat ministra, ať se na ten vládní program podívá a přizpůsobí současné situaci, protože ty priority jsou naprosto nesmyslně nastavené, je třeba to nastavit jinak,“ uvedl, že by vládní program měl přinést řešení na složitou agendu Ukrajinců.

Upozornil, že v současné době je například v Praze 30 000 Ukrajinců, na každého praktického lékaře tedy připadá 30 až 100 nových Ukrajinců. „Rozhodně by si praktici zasloužili, aby se ten počet Ukrajinců bonifikoval, protože prostě je to náročnější. Ministerstvo na to není připraveno a nekoná.

Daleko větší problém je ale u dětí, kde se musí skutečně nastavit funkční proces, protože pediatrů je méně, zde je situace kritičtější. Ani tady není jasná představa, rozhodně by to ministerstvo mělo konat lépe,“ řekl opakovaně Špičák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …