Filip k restitucím: Marku Bendo, Vy vůbec netušíte...

17.02.2014 11:25

Předseda KSČM Vojtěch Filip reaguje na slova poslance za ODS Marka Bendy k církevním restitucím a zejména k případům, kdy církev žaluje obce. Navzdory tomu, že za nevydaný majetek mají církve dostat finanční náhradu, objevují se nyní případy, kdy církev žaluje obec nebo soukromou osobu a domáhá se tak údajně neprávem vydaného majetku.

Filip k restitucím: Marku Bendo, Vy vůbec netušíte...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Anketa

Kdybyste byli poslanci, dali byste důvěru vládě Bohuslava Sobotky?

64%
32%
hlasovalo: 9237 lidí

Například i dnešní Právo informuje o případech, kdy církev žaluje obec. Marek Benda jako jeden z autorů zákona o vyrovnání státu s církvemi Právu řekl, že paragraf, který církvím umožňuje soudit se o nezákonně vydaný majetek, do zákona dali kvůli tomu, aby umožnili církvím vrátit pozemky, které pozemkový fond nezákonně vydal. Podle Bendy prý tvůrci zákona nepředpokládali, že církve poženou k soudům obce i soukromé osoby.

Na Marka Bendu reaguje předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté totiž byli od začátku proti restitucím. „Dvacet členů Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou získá v nejbližší době díky restitucím půdu za stamiliony. Soudí se však i o nemovitosti. Pokud by se pánové z tohoto řádu rozhodli půdu prodat, vydělají miliardy. V místech, kde se pozemky, které požadují, čili v Ďáblicích, nachází, se metr čtvereční půdy prodává nejméně za 5 000 Kč. Počítat asi každý umíme. Řád se dnes zapřísahá, že s půdou bude hospodařit sám, maximálně ji pronajme, rozhodně ji však nebude prodávat,“ píše Filip a zjevně o tomto tvrzení pochybuje.

„Pokud některý majetek nebude vydán, řád počítá s tím, že za něj bude vyplacena náhrada. Některé domy patří bytovým družstvům. Nikdo nedovede určit, co se ve skutečnosti bude dít dál,“ píše Vojtěch Filip a upozorňuje na určitou právní nejistotu, když některé případy bude muset opět posuzovat soud, aby určil, zda pozemkový fond nevydal některý majetek protiprávně.

„A co na to Marek Benda? Jeden z autorů zákona o majetkovém narovnání? Poslanec ODS? Prý netušil, že církve poženou k soudům i obce. Benda patrně netuší, že to nebudou jenom obce, ale i soukromé osoby, které zažijí vleklé spory. Jeho argumenty o tom, že mysleli, že se restituce budou týkat pouze pozemkového fondu, jsou opravdu velmi zcestné. Buď poslanec Benda nerozumí tomu, co připravoval, nebo prostě lže. Dopady těchto případných soudů mohou postihnout velké množství občanů, obcí i měst. A tak nezbývá, než se zeptat, co Marek Benda odpoví občanům,“ napsal Vojtěch Filip.

Celý text Vojtěcha Filipa zde: Když Marek Benda netuší

Dvacet členů Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou získá v nejbližší době díky restitucím půdu za stamiliony. Soudí se však i o nemovitosti. Pokud by se pánové z tohoto řádu rozhodli půdu prodat, vydělají miliardy. V místech, kde se pozemky, které požadují, čili v Ďáblicích, nachází, se metr čtvereční půdy prodává nejméně za 5 000 Kč. Počítat asi každý umíme. Řád se dnes zapřísahá, že s půdou bude hospodařit sám, maximálně ji pronajme, rozhodně ji však nebude prodávat. Pokud některý majetek nebude vydán, řád počítá s tím, že za něj bude vyplacena náhrada. Některé domy patří bytovým družstvům. Nikdo nedovede určit, co se ve skutečnosti bude dít dál. A co na to Marek Benda? Jeden z autorů zákona o majetkovém narovnání? Poslanec ODS? Prý netušil, že církve poženou k soudům i obce. Benda patrně netuší, že to nebudou jenom obce, ale i soukromé osoby, které zažijí vleklé spory. Jeho argumenty o tom, že mysleli, že se restituce budou týkat pouze Pozemkového fondu jsou opravdu velmi zcestné. Buď poslanec Benda nerozumí tomu, co připravoval, nebo prostě lže. Dopady těchto případných soudů mohou postihnout velké množství občanů, obcí i měst. A tak nezbývá, než se zeptat, co Marek Benda odpoví občanům.

JUDr. Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…