Filozof Cílek opět postrašil čtenáře zhroucením všeho. Dodal, jak už se připravuje na důchod, který prý čeká nás všechny

04.08.2014 8:01

Známý český geolog, filozof a spisovatel Václav Cílek několikrát ParlamentnímListům.cz přednesl katastrofické vize, které v budoucnu čekají světovou populaci. V rozhovoru pro časopis Týden uvedl, že se na kolaps civilizace začíná sám připravovat. Již zakoupil motyčky, pomocí kterých bude obhospodařovat své pole a pěstovat potraviny. Prozradil i to, že ho za jeho nonkonformní způsob života považují mnozí za mimoně.

Filozof Cílek opět postrašil čtenáře zhroucením všeho. Dodal, jak už se připravuje na důchod, který prý čeká nás všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Cílek

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

„Byla tu jedna kolegyně ze zahraničí, ta když zjistila, že neřídím auto, že mám 'stupid phone' a nikdy jsem neplatil kartou, říkala, že jsem 'mimoň',“ práskl na sebe v úvodu rozhovoru Cílek.

Následně se rozpovídal o nevyhnutelném konci civilizace, před kterým v médiích často varuje. Ten nám podle něho nevyhnutelně hrozí, nicméně jemu samotnému zatím noční můry nezpůsobuje. Spát může dobře.

Kolapsu se nedá vyhnout, ale dá se zvládnout

„Především se opravdu ukazuje, že kolapsy do přirozeného cyklu společnosti patří. Ne často, jednou za pár století, ale dějí. A následuje po nich regenerace. Kolapsy mají velmi individuální průběh, nejlepší odpovědi dává archeologie. Když máte dobré přírodní zázemí, což v Čechách máme, a rozumnou vládu, což na úrovni municipalit pravděpodobně u nás docela funguje, je reálná šance, že i když bude katastrofický scénář obtížný, dá se zvládnout,“ vysvětloval geolog.

„Kolapsu se v podstatě asi nedá vyhnout, ale dá se zmírnit. Nebo odsunout. Bavíme se o dalších dvaceti, třiceti letech, kdy vy budete velmi pravděpodobně žít a možná budu žít i já. Jako společnost narážíme na mez bez možností,“ dále uvedl.

Naději dávají vztahy

Jedinec sám nic moc proti nastalé katastrofě údajně nezmůže. „Sám jeden jedinec samozřejmě nezmůže nic, musí to být například vláda složená z rozumných jedinců. A rozumný jedinec v roli vůdce zmůže více než rozumný jedinec v roli tramvajáka,“ myslí si.

Naději spatřuje Cílek ve vztazích, do kterých by měl každý jedinec investovat. „My všichni sníme o technologii, která nás zachrání, ale naděje je spíše v tom 'sociálnu',“ míní.

Příprava na katastrofu v podání Cílka

Sám se již na propuknutí katastrofy údajně začal připravovat. „Zakoupil jsem motyčky a doufám, že jednou budu mít čas tak dvě nebo tři hodiny denně pracovat na svém poli a svých potravinách. Peníze budou tak nízké, budou odpovídat možná tak pětadvaceti procentům průměrného platu, takže nám s pomocí dětí zbude něco na složenky, ale co se týče potravin, bude nutno něco přidat z vlastních zdrojů. To je reálný výhled naší civilizace,“ předestřel Cílek svoji neutěšenou vizi budoucnosti.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…