Financování stran má hlídat zvláštní úřad za 18 miliónů ročně

29.03.2012 19:34

Ministerstvo vnitra navrhuje zřízení speciální instituce pro kontrolu hospodaření politických stran, která by měla mít pod absolutní kontrolou veškeré financování všech politických stran včetně předvolebních kampaní. Zřízení úřadu však přijde stát na pět milionů korun a jeho provoz na dalších osmnáct milionů ročně.

Financování stran má hlídat zvláštní úřad za 18 miliónů ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Úřad pro veřejný dohled nad hospodařením politických stran by měl podle návrhu zaměstnávat nejméně patnáct kmenových zaměstnanců, které na návrh Senátu bude do funkce jmenovat prezident na deset let.

 „Předpoklad finančních potřeb samostatného orgánu počítá s ročními náklady na jeho fungování ve výši 18 000 tis. Kč a jednorázovými náklady na jeho vznik a prvotní vybavení ve výši 5 000 tis. Kč,“ stojí v důvodové zprávě návrhu.

Platy by měli mít zaměstnanci nové instituce srovnatelné s Nejvyšším kontrolním úřadem. „Předseda Úřadu má nárok na plat, náhradu výdajů a naturální plnění jako prezident Nejvyššího kontrolního úřadu,“ uvádí návrh zákona. Stejně tak i pověření zaměstnanci by byli rovni svým kolegům z Nejvyššího kontrolního úřadu, kteří měsíčně dostávají přes 90 tisíc korun.

Stranické kasy pod drobnohledem

Navrhovaný kontrolní orgán by měl dohlížet na financování politických stran, včetně jejich předvolebních kampaní, které budou muset povinně nahlásit minimálně deset dnů dopředu. Financování kampaně bude moci být realizováno pouze přes zvláštní bankovní účty, do jejichž transakcí budou moci nahlížet třetí osoby. Do dvou měsíců od vyhlášení volebních výsledků budou muset strany předložit detailní zprávu o financování kampaně, která bude přístupná také veřejnosti.

Zákon vstupuje do vnitřního připomínkového řízení, vláda tak o něm bude jednat nejdříve na konci května. V platnost by měl zákon vstoupit 1. ledna příštího roku.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…