Financování zdravotnictví je nedostatečné, shodli se politici v ČT

30.03.2013 15:18

V pořadu Politické spectrum diskutovali o situaci ve zdravotnictví Josef Mrázek (Sdružení pacientů), Antonín Nechvátal (Strana zelených) a Jiří Veselý (KDU-ČSL). Shodli se na tom, že vláda nedělá správné kroky.

Financování zdravotnictví je nedostatečné, shodli se politici v ČT
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

“Já si myslím, že úhradová vyhláška je mimořádně špatný pokus o financování zdravotnictví,” uvedl Nechvátal. “V nedostatečnosti financování zdravotnictví se shodneme,” uvedl Mrázek s tím, že za problémy je jednoznačně odpovědné ministerstvo Leoše Hegera.

Podle Veselého jsou lékaři rozčileni hlavně tím, že nemohou poskytovat dostatečnou péči svým pacientům, nejde jim tedy primárně o jejich platové ohodnocení. Financování zdravotnictví je navíc pod průměrem OECD. “U nás je to 7 procent HDP, ve státech OECD 9, v Německu dokonce 11,” doplnil Veselý.

Velkým problémem je také deficit VZP. „Pokud nikdo nemá odvahu diskutovat o tom, jestli my, jako občané, jsme ochotni si platit více, je třeba přidat peníze na státního pojištěnce,“ myslí si Veselý.

Kritika se ozvala také kvůli snižování počtu lůžek nebo i rušení některých menších nemocnic. „Stát má prostě garantovat síť nemocnic,“ řekl k tomu Nechvátal. Postup státu je podle něj v tomto ohledu nekoncepční, na čemž se všichni hosté shodli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…