Finská politička citovala z Bible, v lednu jde k soudu na nenávist

26.12.2021 18:51

Finská exministryně a poslankyně za křesťanské demokraty Päivi Räsänenová sdílela citát z Bible a začátkem nového roku ji za to čeká soud, za „podněcování k nenávisti vůči menšině“. Spolu s ní je stíhán i finský luteránský biskup Juhana Pohjola, jenž vydal brožuru na stejné téma.

Finská politička citovala z Bible, v lednu jde k soudu na nenávist
Foto: Hans Štembera
Popisek: Biblí svatá

Räsänenová je obviněna z podněcování k nenávisti vůči menšině za to, že na sociální síti 17. června 2019 publikovala citát z Bible, který „pravděpodobně způsobí nesnášenlivost, pohrdání a nenávist vůči homosexuálům“.

  • Původní zdroj ZDE

Konkrétně citát z Bible zněl: „Proto je Bůh nechal na pospas nečistým vášním jejich srdcí, takže zneuctívají svá vlastní těla; vyměnili Boží pravdu za lež a klanějí se a slouží tvorstvu místo Stvořiteli – on budiž veleben na věky! Amen. Proto je Bůh vydal v moc hanebných vášní. Jejich ženy zaměnily přirozený styk za nepřirozený a stejně i muži zanechali přirozeného styku s ženami a vzplanuli žádostí jeden k druhému, muži s muži provádějí hanebnosti, a tak sami na sobě dostávají zaslouženou odplatu za svou scestnost,“ zněla formulace.

Räsänenová jej sdílela, když zpochybňovala luteránskou církev, která měla sponzorovat pochod Pride, a otázala se, zda je sponzorství slučitelné s Biblí.

V souvislosti s vydáním brožury „Jako muže a ženu je stvořil: Homosexuální vztahy napadají křesťanské pojetí humanity“, kterou politička sepsala, je stíhán i finský luteránský biskup Juhana Pohjola, který publikaci vydal.

Termín soudu je stanoven na 24. leden 2022. Räsänenové, která je vystudovaná lékařka a matka pěti dětí, hrozí pokuta, případně i trest odnětí svobody. Má být totiž obviněna i ze dvou dalších údajných trestných činů souvisejících s jejími komentáři v letáku z roku 2004 a v televizním programu z roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…