Finsko a Švédsko do NATO? Veto! naznačil Erdogan. Zde je důvod

13.05.2022 19:25

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan považuje možný vstup Finska a Švédska do NATO za chybu. Obě země podle něj hostí teroristické organizace, jako například Kurdskou stranu pracujících (PKK), která usiluje o vznik samostatného Kurdistánu. Turecko by tak mohlo vstup skandinávských zemí do NATO vetovat, protože pro přijetí je nutný jednomyslný souhlas všech členů aliance.

Finsko a Švédsko do NATO? Veto! naznačil Erdogan. Zde je důvod
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

„Podrobně sledujeme vývoj kolem Švédska a Finska, ale nemáme o tom pozitivní mínění,“ uvedl Erdogan podle informací serveru Aktuálně.cz a dodal, že obě skandinávské země hostí teroristické organizace, konkrétně Kurdskou stranu pracujících.

Vstup Švédska a Finska do NATO by podle Erdogana byl podobnou chybou, jako vstup Řecka. To do Severoatlantické aliance vstoupilo, stejně jako Turecko, v roce 1952. Takové chyby se podle Erdogana již nesmí znovu dopustit.

Erdoganova vyjádření by mohla pro přijetí obou skandinávských zemí znamenat zásadní problém, protože podle pravidel aliance se musí noví členové přijmout jednomyslně. Turecko by tak mohlo vstup Švédska i Finska vetovat.

Švédsko a Finsko o vstupu do NATO uvažují po ruské agresi vůči Ukrajině, přičemž vedoucí představitelé obou severských zemí jsou vstupu do NATO nakloněni a přemýšlejí o podání přihlášky.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…