Finsko dá Ukrajině vánoční dárek

05.12.2023 12:53

Rusové kvůli svému vpádu na Ukrajinu ztrácejí pracovní sílu. Místo v podnicích leží mnozí zaměstnanci v zákopech, nebo už v hrobech. A minimálně do roku 2030 se tento problém bude jen prohlubovat. Rusko přesto dokázalo navýšit výrobu sebevražedných dronů, které posílá na Ukrajinu. Ve stejné době se dostalo i Ukrajincům ujištění, že dostanou více munice. Z Německa. A jako speciální vánoční dárek také z Finska. Mezitím však vychází najevo, že Rusové dobyli další ukrajinské město.

Finsko dá Ukrajině vánoční dárek
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Válka na Ukrajině běží na plné obrátky a podle serveru washingtonského Institutu pro studium války (ISW) Rusové zjišťují, že pro jejich pracovní trh má ruský vpád na Ukrajinu zásadní vliv. V hospodářství začínají chybět zaměstnanci na středních pozicích, kteří buď padli na Ukrajině, nebo tam dosud bojují.

„Rusko nadále počítá s ekonomickými důsledky nedostatku pracovních sil částečně způsobených válkou na Ukrajině. Ruská státní média informovala 4. prosince, že ruská poradenská společnost Yakov and Partners zaznamenala zvýšený nedostatek pracovních sil v domácí výrobě, který pravděpodobně do roku 2030 vzroste na deficit dvou až čtyř milionů pracovníků, z nichž 90 procent bude pravděpodobně středně kvalifikovaných pracovníků v kritických odvětvích,“ napsal server s tím, že nedostatek pracovních sil vyvolá tlak na růst mezd, což nakonec učiní Ruko ještě méně přitažlivým pro zahraniční investory, než je tomu dnes.

Institut také upozornil, že Kreml ekonomice svého státu nikterak nepomohl, když na jedné straně mnoha Rusům zavdal příčinu k odchodu z vlasti, pokud se chtěli vyhnout mobilizaci, ale na straně druhé se snaží do armády nahnat i migranty, kteří do Ruska přišli za prací.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57621 lidí

Přes problémy s pracovní silou zaznívá z ukrajinské strany, že Rusové dokázali navýšit výrobu sebevražedných dronů, které pravděpodobně v zimě vrhnou na ukrajinského nebe. Britské The Times oznámily, že Ukrajina používá k odražení dronových útoků mimo jiné britské systémy Martlet, na které se Ukrajinci školili v zahraničí.

Další západní partneři ve stejné době přislíbili další dodávky munice.

„Německý výrobce zbraní Rheinmetall 3. prosince oznámil, že získal kontrakt na poskytnutí 155mm dělostřeleckých nábojů Ukrajině v hodnotě 142 milionů EUR, které Německo dodá Ukrajině v roce 2025. Rheinmetall uvedl, že v roce 2024 dodá na Ukrajinu přibližně 40 000 nábojů ze samostatné objednávky. … Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov se navíc 4. prosince setkal se svým belgickým protějškem Ludivine Dedonderem, aby dále rozvinul bilaterální ukrajinsko-belgický vztah, zejména s ohledem na vybudování ukrajinské obranné průmyslové základny s belgickou podporou,“ upozornil ISW.

Finský ministr obrany Antti Häkkiänen v rozhovoru pro server listu Iltalehti také oznámil, že Finové dodají Ukrajincům vánoční dárek. Konkrétně dělostřeleckou munici.

„Dokončili jsme jednání o tom, jak Finsko dále zvýší výrobu dělostřelecké munice pro Ukrajinu. … Aktuálně byl oznámen plán na výrazné zvýšení výroby munice. Ukrajinu hodláme podporovat ještě více než nyní. Zároveň dále zvýšíme připravenost Finska a zemí severní Evropy na výrobu munice,“ nechal se slyšet ministr s tím, že finální rozhodnutí o dodávkách dělostřelecké munice Ukrajině bude pravděpodobně přijato ještě před Vánoci.

Server European Truth s odvoláním na informace britské rozvědky uvedl, že přes vytrvalý odpor Ukrajinců a přes nedostatky v oblasti pracovní síly získali Rusové pod kontrolu většinu města Maryinka v Doněcké oblasti, kde před válkou žilo asi 9 tisíc lidí. Podle serveru je město zcela zničeno po mnoha týdnech tvrdých bojů. Ukrajinci prý v tuto chvíli ovládají už jen pár budov, resp. toho, co z těchto budov zbylo.

Maryinka je frontovým městem od roku 2014.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Parlamentní listy co se ukrajinské propagandy týká se dostávají na úroveň Forum 24., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 05.12.2023 14:42:49
TVL. to nevymyslíš:-)) S kdysi celkem objektivního webu se stává proukrajinský hnůj. Máte to zapotřebí???

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…