Finský prezident řekl Putinovi do telefonu, co si o něm myslí. Rusko Finsku vypnulo elektřinu

14.05.2022 20:02

Finský prezident Sauli Niinistö v sobotu telefonoval se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, aby ho informoval o záměru své země podat přihlášku do NATO z důvodu „zásadní změny bezpečnostní pozice“ Finska po ruských požadavcích z roku 2021 a po napadení Ukrajiny. „Vstupem do NATO Finsko posiluje svou vlastní bezpečnost a přebírá za ni odpovědnost. Neodděluje se od nikoho jiného,“ řekl Niinistö Putinovi. Obě dvě země hovoří o „upřímnosti“ rozhovoru, Putin však varoval před možným negativním vlivem rozhodnutí na rusko-finské vztahy.

Finský prezident řekl Putinovi do telefonu, co si o něm myslí. Rusko Finsku vypnulo elektřinu
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
Během telefonátu iniciovaného finskou stranou prezident Sauli Niinistö podle oficiálního sdělení finské prezidentské kanceláře Putinovi oznámil, že se zásadně změnila bezpečnostní pozice Finska po ruských požadavcích z konce roku 2021, jejichž cílem bylo zabránit vstupu zemí do Severoatlantické aliance (NATO), a vlivem masivní ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022.

Niinistö Putinovi připomenul i jejich první setkání v roce 2012, kdy mu sděloval, že každý nezávislý národ maximalizuje svou bezpečnost. „To se děje i nyní. Vstupem do NATO Finsko posiluje svou vlastní bezpečnost a přebírá za ni odpovědnost. Neodděluje se od nikoho jiného. Také v budoucnu se chce Finsko korektně a profesionálně postarat o praktické otázky vyplývající z toho, že je sousedem Ruska,“ sdělila finská prezidentská kancelář.

Niinistö též Putinovi zopakoval „hluboké znepokojení nad lidským utrpením způsobeným válkou, kterou Rusko vede na Ukrajině“ a zdůraznil nutnost míru. Hovořil s Putinem také o žádosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o zajištění evakuace civilního obyvatelstva.

Podle hodnocení prezidenta Finska se jednalo o „přímý a přímočarý“ rozhovor a proběhl bez vyhrocení. „Za důležité bylo považováno vyhnout se napětí,“ řekl.

Ještě před samotným rozhovorem obou prezidentů však již došlo na odstavení Finska od ruské elektřiny. Ukončení dodávek přišlo po předchozím oznámení dodavatele energie RAO Nordic, který dle BBC tvrdí, že má kvůli sankcím problémy s platbami a za elektřinu nedostává zaplaceno.

Finsko je však ve výrobě elektřiny soběstačné a dodávky elektřiny z Ruska tvořily pouze desetinu spotřeby – tu teď Finsko nahradí zvýšením vlastní výroby anebo odkoupením více energie od sousedního Švédska.

Agentura RIA Novosti po telefonátu prezidentů Finska a Ruska uvedla, že Putin „opuštění tradiční politiky vojenské neutrality“ Finska nazval chybou, jelikož se prý Helsinky nemusí ohrožení bezpečnosti obávat.

V oficiálním stanovisku Kremlu se také hovoří o „upřímnosti“ rozhovoru. Putin dle Kremlu zdůraznil, že by změna finské zahraniční politiky mohla mít negativní vliv na rusko-finské vztahy, které „byly po léta budovány v duchu dobrého sousedství a partnerství a měly oboustranně výhodný charakter“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…