Firmy, které ve Vrběticích skladovaly výbušniny, prý budou stát žalovat o náhradu škody

11.12.2014 10:47

Výbuchy v muničním skladě ve Vrběticích na Zlínsku se mohou státu ještě více prodražit. Firmy, které v něm skladovaly výbušniny, totiž budou požadovat náhradu škody přesto, že část z nich policie podezřívá, že mohou být viníky výbuchů. Informuje o tom čtvrteční Mladá fronta Dnes.

Firmy, které ve Vrběticích skladovaly výbušniny, prý budou stát žalovat o náhradu škody
Foto: Policie ČR
Popisek: Výbuch skladu munice ve Vrběticích na Valašskokloboucku zaměstnává pyrotechniky, policii i armádu.

Dva sklady, které v areálu ve Vrběticích vybuchly, provozovala společnost Imex Group. „Budeme chtít miliony dolarů za škody způsobené vlastním výbuchem a zfušovaným zásahem státu,“ řekl listu právník firmy Radek Ondruš s tím, že kdyby byly sklady dobře prohlédnuté a strážené a kdyby stát využil vojenské pyrotechniky, materiál mohl být už po prvním výbuchu dávno odvezený.

Na desítky milionů dolarů odhaduje Ondruš zničení dobrého jména firmy.

Žalobu na stát zvažuje firma Bochemie, která má ve Vrběticích v bývalé kotelně linku na recyklaci prošlého raketového paliva z armád NATO. Potenciální škodu z neuskutečněných obchodů tato společnost odhaduje na miliardu korun. Bochemie totiž svůj provoz musela zastavit, a denně tak přichází o tržby.

Vojenský technický ústav, který prostory muničního skladu ve Vrběticích firmám pronajal, už pověřil jednoho člověka, aby přijímal všechny žádosti o odškodnění. „Odškodnění musí být nárokováno od viníka, kterého určí policie. Pochopitelně je nyní omezené plnění nájemní smlouvy, nikoliv však vinou ministerstva obrany,“ řekl k tomu deníku mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…