Firmy z EU jdou do USA. Česko? Velmi zlé. Bobošíková předložila fakta

28.09.2022 10:45 | Komentář

„Malá země, velké předsednictví.“ Tak se chlubí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela svými úspěchy v čele Rady EU. V minulé televizní debatě dokonce mluvil o průlomu v energetice. Jak takový průlom vypadá, ostře a bez servítek ukázala novinářka Jana Bobošíková ve svém pořadu Aby bylo jasno. Firmy prý odcházejí z Evropy a český průmysl se hroutí. Hrozí nám katastrofa?

Firmy z EU jdou do USA. Česko? Velmi zlé. Bobošíková předložila fakta
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentka ISDE, Jana Bobošíková

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela je v poslední době čím dál častěji terčem kritiky ze strany opozice, médií i veřejnosti. Je mu vyčítána laxnost při řešení aktuální energetické krize a zmatená komunikace, která prý vytváří víc otázek než odpovědí.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Nyní se do Síkely opřela i novinářka Jana Bobošíková ve svém podcastu na YouTube nazvaném Aby bylo jasno. Tvrdé kritice podrobila pořad redaktora České televize Václava Moravce, jehož označila za „sebestředného moderátora.“ V posledních Otázkách Václava Moravce se střetl ministr Síkela se svým předchůdcem v čele resortu Karlem Havlíčkem (ANO) a energetickým expertem Jaroslavem Mílem. V reakci na ministrovu sebechválu v nedávné televizní debatě jej Bobošíková ironicky označila za „bruselskou energetickou megastar“ a připomněla, že firmy za našeho předsednictví opouštějí unii a prchají do USA a že český průmysl je v „kritické situaci a mnoho firem nepřežije.“ Síkela, který je jako šéf resortu průmyslu a obchodu z velké části zodpovědný za energetickou politiku, přitom tvrdí, že česká vláda v rámci svého předsednictví dosahuje nevídaných úspěchů a dokonce hovoří o jakémsi „průlomu“ v energetice.

Jak takový průlom vypadá, ukázala novinářka a vystudovaná ekonomka na několika konkrétních příkladech. Podle amerického deníku Wall Street Journal evropské firmy kvůli rostoucím cenám energií hromadně přesouvají svou činnost za oceán. Jedná se o společnosti, které vyrábějí ocel, hnojiva a další nepostradatelné suroviny, bez nichž se průmysl neobejde. Kromě levnějších energií je dalším lákadlem pro takové firmy snížení federálních daní, které nedávno oznámil americký prezident Joe Biden v rámci boje s inflací. Výrobu z Německa do Spojených států přesouvají například automobilky Tesla a Volkswagen, dánská klenotnická společnost Pandora a lucemburská ocelářská firma ArcelorMittal. Produkce hliníku v Evropě se zase propadla na nejnižší úroveň za posledních 50 let. Experti prý varují, že hrozí deindustrializace Evropy.

Bezprecedentně těžké období zažívá i legendární česká automobilka Škoda, o čemž promluvil předseda představenstva mateřského konglomerátu Volkswagen. Společnost se ani v budoucnu neobejde bez dostupných energií. Raketově rostoucí ceny energií podle viceprezidenta Svazu průmyslu Radka Špicara dopadají na český průmysl brutálněji než na ostatní evropské ekonomiky, neboť jsme nejprůmyslovější zemí v Unii s velkým počtem energeticky náročných provozů. Prý lze v důsledku krize očekávat bankroty a masové propouštění zaměstnanců.

Ministr Síkela svou dosavadní práci pochválil slovy „malá země, velké předsednictví.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…