Fischer? Konfrontační, umanutý jestřáb. Debata o Babišovi a Pavlovi se dostala trochu jinam

30.07.2022 17:18 | Ze sítí

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) se na svém facebookovém profilu vyjádřil k aktuálnímu průzkumu ohledně prezidentských preferencí. Podle něj to, že v čele žebříčku jsou někdejší premiér Andrej Babiš (ANO) a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel, má svoji historickou logiku.

Fischer? Konfrontační, umanutý jestřáb. Debata o Babišovi a Pavlovi se dostala trochu jinam
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

„Havel, Klaus a Zeman, to byli všechno ‚šedesátkoví‘ lidé (ač Havel o něco starší). V té dekádě se nadechli, v ní se definitivně zformovali. Teď přichází řada na další generaci, tu normalizační. Protože normalizace 70. a 80. let je neoddělitelnou součástí našich dějin. A Babiš i Pavel tu dobu výstižně charakterizují, každý po svém: jeden bezpáteřní pézetkář, druhý přizpůsobivý lampasák. Jejich tehdejší členství v KSČ dávno nebylo výrazem nějakého světonázoru, ale čistě poukázkou ke kariéře. O jejich flexibilitě svědčí i to, jak bez problémů propluli změnou režimu, v 90. letech se chytili nových šancí a nastoupili cestu k úspěchu,“ poznamenal Zahradil ve svém facebookovém příspěvku.

„Pézetkář využil své sítě kontaktů i devadesátkové ‚gründerské‘ atmosféry a stal se dravým podnikatelem. Dnes může argumentovat tím, že zakládal podniky, budoval ekonomiku, dával lidem práci. Lampasák prokázal pravou vojenskou profesionalitu a bez mrknutí oka začal disciplinovaně sloužit bývalému nepříteli. Dnes může argumentovat tím, že samo NATO si jej vybralo do svého čela. Byl-li by zvolen jeden nebo druhý, znamenalo by to mj. definitivní rehabilitaci normalizačního oportunismu. A koneckonců – proč ne? Po 33 letech od pádu komunismu už je na čase, aby skončilo to únavně nekonečné ‚vyrovnávání s minulosti‘ (v Německu se 33 let po pádu nacismu psal rok 1978 a dávno se nikdo s ničím ‚nevyrovnával‘),“ dodal Zahradil.

„Co bude na celém dění nejzábavnější? Jakou formu dialektiky a argumentační ekvilibristiky zvolí ta okázale antikomunistická část příznivců generála Pavla, aby z něj učinila ‚hodného‘ bývalého komunistu v konfrontaci se ‚zlým‘ Babišem. Těším se na to zejména proto, že tito hlasití verbální antikomunisté takto konečně přijdou o svůj ‚pouvoir‘ k věčnému moralizování zejména našich nedávných dějin, které se postupem doby stává stále více nesnesitelným, antagonizujícím a toxickým,“ zakončil Zahradil s tím, že on nebude volit ani jednoho z nich.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

V diskusi pak jeden z diskutujících uvádí, že by na Hradě nejraději viděl senátora Fischera. Zeptal se Zahradila, jakým dojmem na něj Fischer působí. „Dojmem konfrontačním, jestřábím, umanutým,“ odvětil Zahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…